СВЯТ


САЩ прекратяват финансирането на Фонда на ООН за населението

1 5297 04.04.2017
САЩ прекратяват финансирането на Фонда на ООН за населението
Доналд Тръмп

Държавният департамент на САЩ прекратява финансирането на Фонда на ООН за населението. Причината е, че фондът подкрепя или участва в управлението на програма за принудителни аборти и принудителната стерилизация в Китай.


Това е първата мярка на Доналд Тръмп в посока ограничаване на финансирането за ООН. Мерките безспорно ще засегнат организацията, чийто основен донор са именно САЩ.

 

От фонда изразиха съжаление за решението на САЩ и определиха като грешно твърдението, че той подпомага принудителни аборти и принудителна стерилизация в Китай. В изявление на сайта си организацията съобщава, че мисията ѝ е „да направи така, че всяка бременност да бъде желана, всяко раждане да бъде безопасно и потенциалът на всеки млад човек да бъде реализиран”.

 

През януари Тръмп върна с указ така наречената Политика „Мексико Сити”, предвиждаща да се спира американското финансиране за всякакви международни организации, които осигуряват аборти или предоставят информация за аборти, съобщи БТВ. С указа, издаден на 23 януари, бяха замразени американски средства в размер на най-малко половин 0,5 млрд. долара.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама