ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 1 юли

1 4238 30.06.2009
Пресата на 1 юли

Вестниците пишат за осъден кмет за купуване на гласове; за агитация чрез училищен сайт; за една двойка по литература в София.



БСП агитира чрез училищен сайт, установява Новинар.

Предизборен лозунг на БСП се появи на електронната страница на столичното 1-во СОУ „Пенчо П. Славейков”, установи репортер на „Новинар”. Чрез рекламата партията призовава да се гласува за нея на предстоящите избори за парламент на 5 юли. Отправка от самата реклама пък води към предизборен клип в сайта за международен видеообмен youtube.com. Според шефката на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева няма закон, който да забранява агитирането от електронните сайтове на училищата. Самите училища като институции обаче са деполитизирани, отсече Кастрева. Все пак тъй като сайтът се посещава предимно от ученици и техните родители, експертите на инспектората ще направят проверка по случая. Не е ясно обаче как и дали ръководството на училището ще бъде наказано. Вчера в последния учебен ден за децата никой не отговаряше на директорските телефони на школото. От администрацията обясниха, че не са запознати със случая, и отказаха коментар. Столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова пък коментира, че подобна агитация е неетична и нередна. Надявам се това да се окаже недоразумение, което да бъде поправено, допълни Фандъкова.

Осъдиха кмет за купуване на гласове, известява Дума.

Кмет на ДПС бе осъден за купуване на гласове. Мудар Ибрям от село Баня агитирал в деня на евроизборите роми да пускат бюлетини за "Атака". Раздавал по 10 лева на човек, като поне седем души са потвърдили, че са получили парите от кмета. След споразумение с прокуратурата в Нова Загора Мурад Ибрям получи присъда от девет месеца пробация. Ще трябва да плати и глоба от 1300 лева. Пред съда кметът се е признал за виновен, съобщи прокурорът по делото Даниела Славкова. По думите й това, че прокуратурата е приела предложеното споразумение, не означава, че тя не е била убедена в събраните доказателства. Напротив - има достатъчно доказателства за вината на подсъдимия. Одобреното от съда споразумение влиза в сила веднага, което означава, че осъденият е лишен от възможността да обжалва, т.е. в Нова Загора вече има първия осъден за купуване на гласове. Даниела Славкова допълни, че е имало още един сигнал за купуване на гласове на 7 юни, но той не бил потвърден. Мурад Ибрям бе арестуван още в деня на евровота. Полицейска проверка тогава установи, че е прибрал седем лични карти и е дал на роми общо 70 лева, за да гласуват с бюлетина номер 5. Съселяните му също твърдят, че са видели как кметът агитирал на мегдана в полза на "Атака". Село Баня е с население около 1600 жители, от които две трети са роми. Хората не могат да си обяснят защо кметът от ДПС агитира за партията на Волен Сидеров.

Лондон, другото лице на Братя Галеви, разкрива 24 часа.

Голям смях падна у народонаселението, когато най-после разбра какво е това преференциален вот лично от българския консул в Лондон г-н Валентин Бабов. След смешките обаче идва резилът - тежко на таз държава, на която консулите в чужбина си мислят, че преференциалното гласуване е измислено като предимство за бременни и инвалиди. Зер, при толкова опашки пред изборните секции какво друго да мисли консулът. Вярно, обидно е и за данъкоплатците в България, и за българите в чужбина. От друга страна, но не като извинение за консула - защо той да се трепе да чете избирателния закон докрай, щом държавата утре може да осъмне с депутати като Братя Галеви и четенето въобще няма да е на почит. Както се казва - каквито депутатите, такива и консулите ни из чужбина, такава и държавата. Затова (без майтап) и професионализмът на хората от мисията ни в Лондон в случая е просто другото лице на Братя Галеви, няма защо да им се гневим. Никой не знае колко са българите в Англия, най-малко пък консулът ни там. Но вместо да кажем: тежко им, нека да гласуват - напук и на консула, и на всички препятствия, които им дигнаха за избори 2009. Не само в Англия, но и в цяла чужбина. Точно заради това със сигурност на тези избори активността в чужбина ще бие всякакви рекорди от последните 20 г.

Евростат: За пръв път еврозоната е в дефлация, установява Дневник.

Цените на стоките и услугите в страните от еврозоната се понижиха на годишна база за първи път откакто през 1991 г. започна събиране на сравними данни за региона. Дефлацията през юни е 0.1%, показват предварителните данни на Евростат, а според Роял банк ъф Скотланд това е най-големият спад на цените за последните 56 години. Това е далеч под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% годишна инфлация и според някои анализатори задържането доста под този праг може да продължи между 6 и 30 месеца. Данните връзват за балансиращи монетарни действия ръцете на ЕЦБ, която вече свали лихвата до рекордно ниския 1%. Основната причина са поевтинелите с 50% петрол и цени на енергията, но тревожно е влиянието на силно свитото потребление, произтичащо и от очакваната за юни безработица от почти 10% - най-високата от десет години насам. Дефлацията е свързана и с намалените кредити от банките - през май те са се повишили с по-малко от 2%. Засега силно зависимата от процесите в еврозоната България все още е далеч от сериозни дефлационни процеси. За май беше отчетена месечна дефлация от 0.3%, но на годишна база инфлацията е 3.9%. Свитото потребление и тук оказва натиск върху цените, като това се отчита и от повечето търговци. Анализатори не очакват обаче процесите в еврозоната да се прехвърлят директно в страната.

Министерствата ще намалят разходите, но само за екстри, пише Дневник.

Министерствата ще пестят от екстри като семинари, командировки, безплатни служебни телефони и представителни разходи. До вторник ведомствата трябваше да изпратят програмите си за съкращаване на разходите в Министерството на финансите. Проверка на "Дневник" показа, че повечето ведомства прилагат само постановените от правителство ограничения като замразяване на заплатите на чиновниците, намаляване на възнагражденията на политическите кабинети с 15% и спиране на новите назначения без това да засяга вече обявените конкурси. Ограничават се и средствата за нова техника и автомобили, които така или иначе вече са купени. Повечето министерства нямат изчисления с колко ще понижат разходите си, а голяма част от тях не пожелаха да дадат информация. От Министерството на финансите обясниха, че още не са получили всички програми и тепърва ще обобщават мерките.

Само една двойка по литература в София, възвестява Дневен Труд.

Само една двойка има на изпита по български език и литература за елитните гимназии в София. На теста се явиха 6042 кандидат-гимназисти в столицата, а общият им брой за страната е 28 321. Децата решаваха въпроси, в който имаше преразказ по главата “Гост” от романа “Под игото” на Иван Вазов. Това е абсолютен рекорд за столицата през последните години, казаха вчера експерти. В просветния инспекторат на столицата не смееха да се зарадват на добрата новина. Защото при висок процент на слабите оценки половината от паралелките трябваше да бъдат закрити. За сравнение - м. г. двойките бяха 53, а отличните бележки - 8. Какъв е процентът на слабите оценки от изпита по литература и на теста по математика сега трябва да стане ясно утре. Вчера комисиите от проверители разсекретяваха работите и сравняваха за технически грешки списъците с оценките. “Няма по-голям процент на слабите оценки по математика въпреки притесненията, че задачите са били много трудни”, каза вчера просветният министър Даниел Вълчев. Според него двойките били почти толкова, колкото и предното лято - общо 1143 за страната. За София те бяха 200, а пълните шестици само пет (четири изкарани в столицата). Днес Вълчев лично щял да прегледа данните от двата теста. Ако имал и най-малкото съмнение, че тийнейджърите са ощетени, щял да промени скалата за оценяване. В интернет родители вече събират подписка с подобно искане от няколко дни.

Наплив за ученически бригади, оповестява 24 часа.

Стотици тийнейджъри от Смолянско се борят за място в летни бригади тази година. Близо 600 ученици над 15 г. ще се трудят на общински обекти в Смолян от 6 юли до 28 август и на исторически места. Поради големия брой желаещи смените ще са по 10 дни. Общината плаща по 8 лева надница за труд от 8 до 14 часа, в които влиза и почивка от половин час. Миналата година на тийнейджърите плащаха по 10 лв. на ден, но заради кризата възнаграждението е намалено с 2 лева. Бригадирите ще създават места за отдих в междублоковите пространства, ще работят върху детски площадки и в района на околовръстния път край града. Всички ученици ще получат инструменти, тениски, шапки и ръкавици.

Стегнете колата, за да замирише на море, съветва 24 часа.

Какво трябва да проверим
За да пътувате спокойно, задължително преди ваканцията трябва да проверите състоянието на акумулатора, светлините, налягането в гумите, нивото на маслото, ауспуховата тръба и спирачките.
Трябва да се знае, че през горещите дни е добре гумите да са напомпани малко певече от нормалното за по-малък разход на гориво. Също така е добре да си припомните условията и сроковете на застраховката на колата особено ако пътувате с нея в чужбина. За да сте подготвени в случай на произшествие, уверете се, че имате следните неща подръка: триъгълник, светлоотразителна жилетка, аптечка, електрическо фенерче, европейски формуляр за произшествия, фотокамера за документиране на произшествието. Запомнете, че телефонът за спешни случаи в повечето европейски страни е 112. Носете със себе си резервен ключ на колата и го пазете на лесно запомнящо се място, но различно от това за основния ключ.
Как да пътуваме свежи
Целта на дългите пътувания е да пристигнем невредими и без да сме си скъсали нервите от безумни изпреварвания и рискови маневри. Скоростта, с която се движите, не трябва да бъде най-важното. Дългите пътувания изискват чести почивки. Умората се отразява зле на концентрацията, забавя рефлексите и преценките и повишава опасността от произшествия.Не пренебрегвайте усещането си за общ дискомфорт, схващанията на мускулите на врата, ръцете и раменете или замъгляването на погледа ви. Явно тялото ви се нуждае от почивка. Усилването на музиката, пиенето на тонизиращи напитки с кофеин или спирането за кратки разходки биха били временни решения, но те не премахват умората. Ако усетите, че ви се доспива, или дайте на някой друг да кара, или спрете да дремнете.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама