ПОЛИТИКА


Радев: Имаше организиран опит да се повлияе на изборите отвън

8 5933 11.04.2017
Радев: Имаше организиран опит да се повлияе на изборите отвън
Румен Радев

На парламентарните избори през март имаше организиран опит да се повлияе на техния резултат отвън. Българските институции не позволиха това да се случи. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.


Радев обяви, че ще се обърне към българските граждани заради спорния законопроект, ограничаващ правата на българите в чужбина, който той предложи. В началото на изявлението си той заяви, че ще свика 44-ия парламент на 19 април.

 

„Съществените проблеми на изборите не се изчерпват само с нарушаване на изборния процес, но и с дълбоки опити за проникване и влияние в политическия живот на страната. Те ще се решат със закони, а не със заклинания“, заяви още Радев.

 

„След години разхищаване на националния суверенитет, днес са необходими законодателни и отговорни действия. Направиха се конкретни предложения за промени в законодателството. В тях се включва не само промени в изборното законодателство, но и в други правни документи, като целта е да се потвърди нашата независимост“, заяви още Радев.

 

Те предлагат не само такива, касаещи изборното законодателство, но и такива, които потвърждават нашата независимост.

 

„Те обаче останаха извън публичния дебат. Той бе съсредоточен върху изборното законодателство. Говори се за нарушаване на права. Най-важното право на българите в чужбина е да могат да се върнат в една независима и свободна държава. Когато говори за права и задължения нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения, включително и в държави от ЕС, които за нас са еталон за демокрация“, допълни президентът.

 

„На ход е парламента, дано има характер да гласува адекватни законови промени. Дано излъчи стабилно правителство, което да изпълни поне част от направените обещания“, каза още Радев.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама