НОВИНИ


Експерт: Ердоган ще управлява еднолично и това ни засяга

1 4013 14.04.2017
Експерт: Ердоган ще управлява еднолично и това ни засяга
Реджеп Ердоган

Би бил „уникален световен принос”, ако при този вложен ресурс турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успее да наложи волята си, коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по БТВ.


 Тази неделя в Турция се провежда референдум за конституционни промени, които биха превърнали страната в президентска република. „Вътре в страната кампанията се води брутално, а навън се обвинява целият свят, че е виновен на Турция”, коментира още Димов.

 

„Този референдум поставя много дълбока разграничителна линия в турското общество – едните са поддържниците на Ердоган, другите – противниците му, сред които са западно- и светски ориентираните среди и кюрдите. Всички те вече са обявявани за врагове и мястото им в Турция не е сигурно. Те няма да тръгнат на Изток, ще тръгнат на Запад и ще минат през България или Гърция… В Турция има много български изселници, които не подкрепят Ердоган... Всички тези хора няма да имат място в Турция”, смята Димов. 

 

„В Турция никой не може да каже мнението си. Липсва информиран дебат в цялата кампания и всичко е на основата на емоциите и незнанието”, добави той. По думите му някои от предлаганите поправки в конституцията са много характерни. Една от тях, например, е намаляването на минималната възраст на депутатите от 25 на 18 години – така че да може да влезе вторият и третият ешелон на управляващата сега партия – като цяло младежи, израснали при управлението на Ердоган.

 

„Ердоган реално ще управлява еднолично. Първият вицепремиер ще бъде премиер. Народните представители няма да се занимават с правителство и опозиция, а ще творят само закони. Изборите в бъдеще ще се провеждат едновременно. При тази ситуация може ли да се стигне до победа на президентските избори, а парламентарните – да се загубят? По-скоро е планирано Ердоган и партията му да печелят постоянно”, коментира Димов.

 

Този референдум засяга България като част от ЕС – след него ще има сериозно преразглеждане на отношения на Анкара и Брюксел. „Няма да има членство в ЕС – и Брюксел, и Анкара го знаят, но ще има и политическо проникване на Анкара в Европа – чрез турските диаспори, който си създават партии – у нас са три, във Франция са три, има в Холандия (те вкараха и депутати в парламента), в Испания… С тези партии не се акцентира върху еднаквостта, а върху различността – те не желаят турските диаспори да се интегрират, а да се обособят като различни”, посочи още Димов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама