НОВИНИ


Експерти: Институциите са виновни за задръстванията

0 3964 18.04.2017
Експерти: Институциите са виновни за задръстванията

Задръстванията по празниците ще продължават, докато паралелните на магистралите пътища не започнат да фунцкионират нормално. До такъв извод стигнаха експерти. Те коментираха вчерашните километрични опашки по магистралите ”Хемус” и ”Тракия”.


В повечето страни има изискване до магистралата да функционира алтернативен път. На много места основното трасе се плаща, а малкият път е безплатен, коментираха пред Нова телевизия бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев и председателя на Съюза за авто и мото подготовка Йонко Иванов.

Институциите трябваше да оправят обходния път до "Хемус" заради ремонта на "Ечемишка", защото се очакваше това да се случи по празниците, заяви Иванов.

В ужасяващо състояние е и трасето Ихтиман-Вакарел, което би намалило трафика във финалната част на  "Тракия", показаха зрителски кадри. "Този път е в това състояние от 10 години, а преди беше широко използван. В празнични дни би трябвало да се ползва", уточни Иванов.

Дори когато обходните маршрути не са в плачевно състояние, пътната полиция не насочва трафика към тях навреме.

"Служителите на КАТ имат радио връзка и би трябвало да могат да реагират своевременно", заяви Стратиев.

Промените в Закона за движение по пътищата, предприети в края на предишното Народно събрание, не са дали нужния ефект, коментираха експертите.

"Какво постигнахме с по-строгите санкции? Ръст на загиналите", заяви Иванов. Той цитира статистика, според която в първите 4 месеца на 2017г. има с 5-7 повече жертви на войната на пътя, в сравнение със същия период на 2016.

"Остана си смешната глоба от 20 лева за неправилно изпреварване, което убива между 50 и 70 човека на година. Промените в закона не бяха насочени толкова към пътната безопасност, колкото бяха популистки", съгласи се Стратиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама