ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 3 юли

0 3798 02.07.2009
Петъчната преса на 3 юли

Вестниците пишат за бюджет 2009, който се движи към сериозен дефицит; че ОЛАФ ще разследва министър Петър Димитров; че Ахмед Доган агитира от билбордове в Истанбул и Бурса; че Станишев флиртува със Сидеров и скача на Доган.




Бюджетът се движи към сериозен дефицит, предупреждава Дневник.

Вероятността бюджет 2009 да излезе на дефицит, за която предупреждават анализатори, бизнес организации и опозиция, изглежда все по-голяма. Последните оценки са в края на годината държавата да е на червено с между 1.5 и 2.5 млрд. лв., ако не се промени разходната политика на кабинета. Така анализаторите коментираха вчера данните за изпълнението на бюджета към края на май. Те бяха оповестени от Министерството на финансите два дни по-късно в сравнение с утвърдената практика.
Всички експерти, които "Дневник" потърси, заявиха, че повече не може да се отрича сериозността на положението и ако не се вземат спешни мерки, скоро ще стане късно. Те оцениха като недостатъчно допълнителното спестяване в отделните министерства, което министърът на финансите обяви в края на юни. Според макроикономистите най-лесни за съкращаване са инвестиционните разходи. От това няма да има социални негативи, но рискът е, че правителството не обявява какви договори вече е подписало, нито какви ангажименти е поело да ги изплати, коментираха анализатори. Липсата на публичност върху разходната политика на кабинета е не по-малко сериозен риск, допълниха те, защото в момента се виждат само резултатите на касова основа.

Междинните плащания от еврофондовете за България най-рано през есента, информира Дневник.
Най-рано през септември или октомври България ще може да получи достъп до междинните плащания, които са основна част от финансирането от еврофондовете. Това съобщи кореспондетът на БНР в Брюксел Диана Чепишева, като се позова на Европейската Комисия (ЕК). Говорител на Комисията също е потвърдил официално, че ще бъде изготвен нов доклад за управлението на еврофондовете от присъединяването насам. Българските власти вече са започнали да депозират в ЕК новите оценки за съответствие, които в средата на миналата година бяха върнати за пренаписване и без чието одобрение от Брюксел не могат да започнат същинските плащания по седемте оперативни програми.

Европа погва Петър Димитров и Комисията за защита на конкуренцията, разкрива Стандарт.
Европа погва скандален конкурс, проведен от министерството на Петър Димитров и пуснат от антимонополната комисия въпреки очевадния конфликт на интереси в него. Службата за борба с измамите ОЛАФ проверява как е спечелена обществена поръчка по европрограмата "Конкурентоспособност". Чиновниците в Брюксел се сезираха от публикация във в. "Стандарт", в която се разкрива скандална афера - търг за 6 млн. лева е спечелен от бивши чиновници на Министерството на икономиката и енергетиката, които месец по-рано са подготвили правилата за провеждане на конкурса.
ОЛАФ разглежда информацията, публикувана във в. "Стандарт", заяви вчера говорителят на службата Йорг Воян. Това е първият етап от работата на евроагентите, когато бъдат алармирани за нарушения, свързани с европейски фондове. Така ОЛАФ преценява дали има основания за започване на разследване, след което взима решение за това.

Имам вяра, че с вота променям живота си, коментира пред 24 часа Деян Славчев - Део.

Категоричен съм, че трябва да се гласува. Защо ще го направя. Светът в моята глава определено е по-добър от този, в който живея. В този мой свят нещата си зависят от мен. Убеден съм, че ако мачкам пластмасовите бутилки и ги хвърлям в определеното за целта кошче, това ще помогне на света по някакъв начин. Убеден съм и че като гласувам, лично променям нещо. Имам тази вяра. От чисто егоистична гледна точка се чувствам по-добре като гласувам, защото си мисля, че от мен зависи нещо. Ако повече хора мислят така, ще живеем по-различен живот. Не ме интересува много дали избраникът ми ще ми оправдае доверието. По-комфортно ми е да живея с вярата, че ще го направи. Ако ме разочарова, продължавам да се надявам на бъдещето и пак намирам комфорт. Дори моят избраник да не влезе в парламента, аз ще съм си свършил работата, ще съм направил това, което зависи от мен. Обикновено давам доверието си заради първото впечатление, което обикновено не ме лъже. А иначе този, когото бих избрал, трябва да говори на език, който разбирам, и да има чувство за хумор. Трябва да притежава харизма, за да накара хората да го харесат, да му повярват и да го заобичат. А също и да не забравя, че хората, които са били пред сцената, докато е правил предизборните си обиколки, всъщност са неговите работодателите. Ако пък целта му е да стане министър, нека помни, че на латински думата значи слуга. Политиците са слуги на тези, които са ги избрали.

Не гласувай днес, за да може да решаваш утре, контрира в анализа си пред 24 часа Валери Найденов.
Ако искате да промените нещо в България, постарайте се избирателната активност в неделя да не надхвърля 30%. Сметката е проста. Знаем, че при днешната избирателна система елитът е бетониран. За когото и да пуснете бюлетината, печели клептокрацията. Значи една демократична промяна може да дойде само чрез референдум. Но според последния закон референдумът не е валиден, ако в него активността е по-ниска от последните парламентарни избори. Елитът схвана, че активността на референдумите не надхвърля 30-40%. И намери как да се застрахова. Обаче пак нещо се пропуска - ами ако на тези избори се явят 10%? Тогава всички референдуми ще са валидни!  Щом не гласувам, имам ли друг план? Да, имам! Повтарям за по-бавните. Първо ни е нужна една хубава минимална избирателна активност от 10% например. После правим една подписка за референдум, с който да се въведе чиста и свята мажоритарна избирателна система в два тура - да избираме и депутатите, и общинските съветници така, както избираме кметовете. Резултатът е предизвестен. Ако трябва - желателно е активното население да излезе на митинги по площади и батенберзи. Демонстрациите са хубаво нещо, но ако са в името на мажоритарната система. Само лумпените и платените провокатори трошат прозорци и крещят “Оставка!”, без да мислят какво ще дойде след оставката. Това е исторически шанс, породен от недоглеждането на елита. Не гласувайте днес, за да можете да решавате утре.

Сокола агитира от билбордове в Бурса и Истанбул, разкрива Дневен Труд.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган агитира от билбордове в Турция, а Анкара даде предизборно амнистия за изселници с нередовни документи за престой. Ако си ги уредят до 3 юли, ще могат да минат границата, за да гласуват без глоба или черен печат. Очаква се от “екстрата” да се възползват от 3 до 5 хил. души. Ликът на Доган гледа от 100 билборда в Истанбул и 7 в Бурса, предаде специално за “Труд” Нихал Йозерган. Колко струва офанзивата, водачът на кампанията Енвер Хатипоглу не пожела да сподели. Наемът за седмица за билборд в Истанбул струва 850 турски лири (около 400 евро). По 100 харчът става 40 000 евро. Текстът на български на билбордовете е еднакъв с този, който се разпространява на предизборната кампания у нас, а на турски гласи: “За нашите права, свободи и за демокрацията - на 5 юли всички български граждани да отидем пред урните”. И са изредени 14 секции в 16-милионния град (от откритите общо 36 изборни секции в Истанбул и областта). Подобна е и гледката в Бурса, където ще има 28 секции. Изселническата организация “Балгьоч” има готовност да раздава сандвичи и освежителни напитки за чакащите по опашките хиляди български граждани.

Станишев флиртува със Сидеров, скача срещу Доган, твърди Новинар.
Премиерът и лидер БСП Сергей Станишев изненадващо изрази открита готовност за сътрудничество с националистическата партия "Атака" след изборите. Ден след като Волен Сидеров заяви, че е отворен и вляво, и вдясно и в името на страната би преговарял с "честните" хора в БСП, вчера премиерът му върна жеста. Станишев заяви, че партия "Атака" се е утвърдила като стабилен феномен в българската политика и че Волен Сидеров се държи умерено. Пред БТА пък Станишев каза, че за разлика от Ахмед Доган, който е бог и самодържец в своята партия, той самият ръководи диалогична и демократична партия. Междувременно в изявленията си пред медиите министър-председателят даде изключително висока оценка на 4-годишния си мандат, като заяви, че страната ни е отбелязала "безпрецедентен напредък" и е била адекватен пример за ефективно и отговорно управление.

Наркодилъри предлагат на зависими в Пловдив да продадат гласа си срещу безплатни дози хероин, съобщи зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев. Той поясни пред „Новинар”, че за пръв път в Пловдив се разпространява толкова чист хероин. Сигналът, получен в съюза, е анонимен, но е потвърден след проверка и доказателствата са изпратени в ДАНС и МВР. Не ми е ясно как можеш да разчиташ на един хероинозависим да попълни точното квадратче, но това си е работа на купувачите на гласове, обясни Дечев. Преди евроизборите от съюза обявиха, че предлагат парични награди за всеки, който може да предостави достоверни доказателства за купуване на гласове по изборите. Вчера стана ясно, че оттогава са получени близо 200 сериозни сигнала от граждани, журналисти и дори хора, които участват в схемите. Те са изпратени към компетентните органи, а 6 човека са наградени. Офертата на Съюза за стопанска инициатива важи и за тези избори.

Кушлев погна Галевите за 4 млн. лева, съобщава Дневен Труд.
Комисията за установяване на богатства с престъпен произход внесе в Кюстендилския окръжен съд искове за запор на имотите на Пламен Галев и Ангел Христов. Съдия Юлий Маринов уважил волята на професор Кушлев и екипа му. От вчера скандалните кандидат-депутати, известни като Галевите, няма да могат да се разпореждат с голямото си имение в село Ресилово, с покрития плувен басейн, с фитнес залата, със 7-те автомобила и с над 15-те хиляди декара ниви и ливади.
“Това, че комисията “Кушлев” е поискала запор на имуществото ни, не ни притеснява, то си е една стандартна процедура.”
Такъв бе коментарът на кандидат-депутата Пламен Галев вчера. Галев и Христов не показаха вчера пред журналистите никакво притеснение и от съобщението на комисията “Кушлев”, че съдът е определил едномесечен срок за предявяване на иск за отнемане на имотите им в полза на държавата.

Пробутват ни мазут вместо евродизел, установил е Монитор.
По част от малките бензиностанции масово ни сипват чиста проба мазут вместо дизел. Това показват резултатите от проверка на Агенция "Митници", оповестени вчера. Митническите мобилни групи и полицията са проверили 17 бензиностанции в Русе, Пловдив и Пазарджик за периода 17-26 юни и са взели проби от близо 500 000 литра горива. За над 190 000 литра първоначалните тестове показват, че гориво, продавано като евродизел, всъщност е тежко гориво, съобщиха от Агенция "Митници". Акцизът на тежко гориво е 30 лева за 1000 литра, докато за евродизел е 600 лева за 1000 литра. За други 230 000 литра горива има съмнения за нарушаване на Закона за акцизите и данъчните складове. Към момента са доказани щети от невнесен акциз за близо 60 000 лева. Разкрити са две нелегални цистерни, а при един от случаите е открито неправилно свързано фискално устройство.

София е 13-а в Европа по цени за паркиране, изчислил е Дума.
София е на 13-о място в Европа по цени за паркиране и попада в топ 50 в световен мащаб по същия показател. Това сочи проучване на Colliers International. Градът изпреварва столиците на Испания и Германия и се нарежда непосредствено след Прага, Атина и Будапеща. Направеното проучване е към юни тази година и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света.В София месечната цена за паркинг в центъра на града (без "Синя зона") варира от 100 до 200 евро, докато дневната тарифа за пълен работен ден започва от 8 евро и достига 12 евро. Въпреки световната икономическа и финансова криза цените за паркиране задържат нивата си от предходни години, а в някои градове отбелязват и повишение. Причината за това е липсата на достатъчен брой паркоместа в големите столици, отчитат анализатори. Най-скъпата европейска столица по цени за паркиране е Лондон. Работещите в центъра на града трябва да отделят 727 евро месечно за паркиране.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама