НОВИНИ


Турски адвокати искат анулиране на референдума

0 3720 18.04.2017
Турски адвокати искат анулиране на референдума

Адвокатската колегия на Турция определи като нарушение на закона решението на Централната избирателна комисия да приеме за валидни бюлетините от референдума, на които не е имало необходимите печати.


„Решението на ЦИК да преброи бюлетините без печати е незаконно. Отговорните лица в избирателните секции бяха заблудени относно законността на използването на неподпечатаните бюлетини. За съжаление, ЦИК не изпълни изискванията на Конституцията за спазване на закона по време на гласуването“, се казва в изявление на Адвокатската колегия, цитира БГНЕС.

В комюникето се подчертава, че с това си поведение ЦИК е повлиял на резултатите от гласуването. Основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ съобщи, че ще проведе днес среща с председателя на ЦИК Сади Гювен и ще му връчи писмо с искане за анулиране на резултатите от референдума.

„Ние получихме над 10 000 съобщения за нарушения и ще използваме всички законни възможности за борба“, каза заместник-председателят на НРП Ердал Аксюнгер и добави, че продължава сравнението на резултатите от гласуванията на ЦИК с тези протоколи, които НРП разполага.

Според предварителните резултати, 51,4% от избирателите са одобрили поправките, които ще въведат президентска форма на управление в Турция.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама