Над 120 топготвачи ще се състезават за Националната кулинарна купа на България. Те ще демонстрират майсторските си умения на 21 и 22 април в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложбения център.
В десетото издание на престижното кулинарно състезание у нас ще участват Иван Манчев, Андре Токев, Иван Звездев, Ути Бъчваров, Таньо Шишков, Андрей Стоилов, главни готвачи на известни ресторанти и хотели, както и медалисти от световни състезания. Това поясняват от Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/, която е организатор на проявата заедно с Министерството на образованието и науката и Съвета по туризъм в Пловдив.
Най-интересни са надпреварите за титлите "Готвач на България" и "Кулинарен отбор на България", в които претендентите са поставени пред сериозни изпитания, като например бързо да измислят рецепта от продукти, които получават на старта. Все по-популярна става и категорията "Сладкар на България", както и новите раздели "Пицар на годината" и "Паста", включена, за първи път, е и категория "Телешко", заявиха от БАПГ.
Журито ще преценява оригиналността, вкуса и оформлението на ястията, а в комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства от Белгия, България, Италия и Канада, се посочва още в съобщението.