Свежи местни продукти, сготвени по здравословен начин - това са новите тенденции в гастрономията. Над 120 топ готвачи се състезаваха в Пловдив за Националната кулинарна купа на България. Надпреварата в десетото юбилейно издание на престижния конкурс беше в различни категории, международно жури избра най-добрите в различните категории. Кулинарната академия грабна приза за най-добър отбор на България.
Кандидатите за Националната кулинарна купа се изправиха пред различни предизвикателства. За сладкарите имаше задължителна тема - Игра на тронове и те трябваше да изработват шоколадови кули, вдъхновени от филмовата сага. Яйца на дракони, мечове и кораби от шоколад се родиха от въображението и уменията на майсторите. Готвачите трябваше да работят по класически рецепти, но с лични интерпретации. Професионален футболист допреди 6 години, сега Петьо Станишков е завладян от предястията.
"Приготвям три консистенции на аспержи с патешко филе, сос от коприва и левурда- див чесън. Извличам олиото от левурдата за украса", разказва пред БНТ той.
„Започват да използват свежи локални местни продукти, връщат се старите техники като ферментацията, ние сме използвали тези методи преди години, нашите баби и дядовци са правили меса, плодове и зеленчуци по този начин", посочва Йонко Дяков, член на журито.
Националната купа „Най-добър готвач на България" грабна Александър Тодоров от Русе. Купата за Кулинарен отбор на България спечели тимът на кулинарна академия Ейч Ар Си.