НОВИНИ


Евродепутатите ни заедно срещу мониторинга на ЕК

3 4088 25.04.2017
Евродепутатите ни заедно срещу мониторинга на ЕК

Българските евродепутати Мария Габриел, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Емил Радев за пореден път призоваха за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.



Този път повод за искането на евродепутатите ни беше дискусия в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно поредния доклад по Механизма от януари 2017 г.

Според българските евродепутати Механизма за сътрудничество и проверка е с дискриминационен характер, защото той се прилага единствено спрямо България и Румъния, докато в същото време се наблюдават проблеми с корупцията и върховенството на закона и в други държави членки.

Евродепутатите ни разкритикуваха и недемократичното обвързване на Механизма с приемането на двете страни в Шенгенското пространство. Това не трябва да е така, защото България е изпълнила всички технически критерии за членство.

Не на последно място евродепутатите се обявиха още веднъж за необходимостта от общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, който да бъде прилаган върху всички държави членки въз основата на ясни и обективни показатели.

Според заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в ЕНП Мария Габриел механизмът е имал и положителна роля за извършване на реформи. Но през годините липсата на конкретни критерии за изпълнение, както и липсата на времева рамка за неговото отпадане са поставили под въпрос ефективността му.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП и лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви, че механизмът е изчерпан и че се е превърнал в инструмент за политическо изнудване и претекст за затваряне на вратата към Шенген. Станишев припомни на Брюксел, че в края на миналата година Европейският парламент е отправил призив за създаване на общоевропейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, който да замени съществуващите инструменти, включително Механизма за България и Румъния. Бившият премиер сподели, че ще преследва Комисията това да бъде изпълнено.

Според Ангел Джамбазки Механизмът за сътрудничество и проверка нарушава националния суверенитет и е пример за двойни стандарти към страните-членки на ЕС, тъй като умишлено се пренебрегват корупционните проблеми в неподлежащи на мониторинг държави-членки.

Емил Радев и Филиз Хюсменова също отправиха критика към механизма. Според тях извършването на реформи е въпрос на желание на българския народ за по-добре функционираща съдебна система и за по-систематична борба срещу корупцията.

Емил Радев дори настоя Европейската комисия да представи данни колко струва Механизма на европейските данъкоплатци за десетте години на неговото съществуване.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама