СВЯТ


Саркози бил за Макрон на втория тур

0 3864 26.04.2017
Саркози бил за Макрон на втория тур
Никола Саркози

Бившият френски президент консерватор Никола Саркози заяви днес, че на втория тур на президентските избори ще гласува за центриста Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.


В послание в социалните мрежи Саркози отбеляза, че ще направи това, понеже алтернативата на балотажа на 7 май е водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Експрезидентът подчерта, че гласът му за Макрон не е подкрепа за програмата на центристкия кандидат.

 

От щаба на френския кандидат-президент Еманюел Макрон днес потвърдиха, че кампанията му е била обект на поне пет хакерски атаки от януари насам, но уточниха, че хакерите не са успели да откраднат данни от нея, предаде Ройтерс и БТА.

 

Еманюел Макрон е единственият кандидат във френските президентски избори, станал обект на кибератаки, посочи в изявление партията на Макрон "Напред!". "Не е съвпадение, че Макрон, последният останал прогресивен кандидат на тези избори, е приоритетна мишена", се казва още в изявлението.

 

Щабът на Макрон се позовава на проучване на компанията за киберсигурност "Тренд майкро", която открила доказателство, че хакерска група, наречена "Пон сторм", е атакувала кампанията му. Други експерти смятат, че тази група, наричана още "Фанси беър" или "Ей Пи Ти 28", е свързана с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

 

Според допитване на института "Ъпиниънуей", цитирано от Ройтерс, на втория тур Макрон ще победи крайнодясната си съперничка Марин льо Пен с 60 срещу 40 процента от гласовете. От компанията "Тренд майкро" казаха още, че някои от дигиталните "пръстови отпечатъци" от атаките срещу Макрон съвпадат с тези от нападенията миналата година срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ и щаба на кандидат-президентката Хилари Клинтън.

 

Фирмата за киберсигурност е намерила също доказателства, че "Пон сторм" е използвала през последните два месеца подобни похвати за атаки срещу две фондации, свързани с партии от управляващата коалиция в Германия, както и за нападение през април и май м.г. срещу Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

 

Според американската компания за киберсигурност "КраудСтрайк" хакерите от "Пон сторм" са свързани с руското ГРУ. Други три подобни фирми в САЩ - "Дел СекюрУъркс", "ФайърАй" и "ТретКънект" - също смятат, че групата е свързана с руското правителство. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съучастие на Русия в някакви кибератаки срещу щаба на Макрон, припомни Ройтерс.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама