НАРОДЕН ГЛАС


Гранитски: Чужди фондации претопяват националната ни идентичност

14 11288 01.05.2017
Гранитски: Чужди фондации претопяват националната ни идентичност

Българските класици се забравят. Издателствата ни се сблъскват с чуждестранни фондации, личности и институции, като Джордж Сорос, ”Америка за България” и Брюксел, които искат да претопят националната идентичност на българите. Затова се атакуват българските автори като Димитър Талев и Иван Вазов. Чуждестранните фондации разделят етнически целия балкански регион.


Това заявиха Климент Талев, внук на Димитър Талев и издателят Иван Гранитски пред ON AIR.

"Талев е знанието и спасението на българската идентичност. Гърция и Сърбия твърдо държат на националната си идентичност. Съмнявам се Гърция да откаже помощ на някое издателство за публикуването на Казандзакис", категоричен бе Гранитски.

В продължение на 20 години виждаме една и съща безотговорност от страна на управляващите ни, а издателите изнемогват, сподели той. Опитваме се да търсим кредити и със собствени средства да се справяме, но в никакъв случай няма да спираме да издаваме творбите на Талев, обясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и случващото се в Македония. Там е издадена пиратска версия на романа на Талев "Железният светилник" с липсващи страници, редактиран текст и превод на местния език, поясниха гостите.

"Опитахме да напишем писма до Министерство на културата и Външно министерство, за да се свържат със властите в Скопие и да издирят плагиатстващите издатели. Отговор не получихме. Подготвили сме писма към следващите управляващи, дано поне те реагират", каза внукът на Димитър Талев, Климент Талев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама