АКТУАЛНО


SOS! Мъжете намаляват!

0 6005 22.05.2007
SOS! Мъжете намаляват!

Все по-малко момчета се раждат в световен мащаб. Тази тенденция е налице от 1970 година насам. Отчитат я изследователи от САЩ и от Япония, независимо едни от други. Бебешката смъртност е по-разпространена при момченцата. У нас все още тази тенденция не е толкова негативна, но населението на България е обречено на залез.


Все по-малко момчета се раждат в световен мащаб. Тази тенденция е налице от 1970 година насам, отбелязва германският вестник "Ди Велт". Отчитат я изследователи от САЩ и от Япония, независимо едни от други. През последните три десетилетия в САЩ са родени 137 000 момчета по-малко, в Япония - 127 000. Освен това бебешката смъртност е по-разпространена при момченцата. Причините за това са обект на спекулации в научните среди. Факт  е обаче, че мъжете, които работят с химикали, разтворители, пестициси и метали, по-рядко стават бащи на синове. Разбира се, учените не хвърлят вината единствено върху мъжете. Бъдещите майки, които имат по различен повод контакт с химикали, също раждат по-малко момчета.

Комбинацията от всички тези негативни фактори, плюс все по-зрялата възраст, на която мъжете и жените се решават да станат родители, са причина за дефицита на момчета в световен мащаб.

За нашата страна проблемът стои в по-различна светлина. Българите са народът, който с все по-бързи темпове се топи. И откъм момичета и откъм момчета, независимо, че напоследък майките с бебешки колички видимо са се увеличили на фона на демографския срив през 90-те години. България ще влезе в Третото хилядолетие като страната с най-тежките демографски и здравни проблеми в Европа.

"Фрогнюз" установи, че у нас с най-голяма е гъстота е населението в общините Пловдив (3500 души/km2), Варна (1500 души/km2), Ямбол (990 души/km2), Добрич (950 души/km2) и Столична (905 души/km2). От районите за планиране най-гъсто населен е Югозападният (103 души/km2), а най-рядко — Северозападният (48 души/km2). Най-рядко населеният район е Странджа (10 души/km2). Що се отнася до съотношението мъже-жени у нас, то все още не е така неблагоприятно, както в световен мащаб. През някои от последните години са се раждали дори повече момчета отколкото момичета.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама