НАРОДЕН ГЛАС


Само във Фрог: Спрягат човек на В. Златев за зам.-министър на МВР

4 10989 04.05.2017
Само във Фрог: Спрягат човек на В. Златев  за зам.-министър на МВР

Бившият главен секретар на МВР от времето на Тройната коалиция Илия Илиев, сочен за много близък с бизнесмена Валентин Златев, ще е един от тримата зам.-министри на Валентин Радев в сградата на ул. „Шести септември”, твърдят запознати пред Фрог.


Илиев, започнал кариерата си като сержант в Тръстеник, Плевенско, бе издигнат от Румен Петков първо до шеф на РДВР-Плевен, после до директор на полицията през 2003 г. и накрая до главен секретар на МВР. Това се случи  след оставката на Бойко Борисов през 2005 г.

 

В края на декември 2007 г.  Илиев си подаде оставката по „здравословни причини”, но по-късно се оказа, че причината е неуспешна „оперативна комбинация” за издаване на българска лична карта на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович в Разград, като в замяна той щял да разкрие наркоканалите.

 

Часове преди да говори пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност за скандала в МВР през 2008 г.,  Илиев бе арестуван по искане на прокуратурата. Прекарва в ареста три дни, след което бе освободен. Преди три години успя да осъди държавното обвинение за ареста. След неуспешна политическа кариера в РЗС,  Илиев се оказа шеф на звеното за сигурност на проекта „Южен поток”-България.

Запознати свързват високата позиция на бившия МВР генерал с приятелството му с шефа на „Лукойл”-България Валентин Златев. Твърди се, че семейството на Илиев е бил чест гост в именията на Златев в Правец, като двамата често ловували заедно.

 

След фиаското на проекта „Южен Поток”-България, Илиев става шеф на направление „Административно” в „Булгартрансгаз”. За това, че връзката му с бизнесмена Валентин Златев е много топла говори и факта, че дъщерята на Илиев също работи в петролната компания.

 

Запознати твърдят, че другите двама зам.-министри на МВР ще бъдат добре познатите стари- Красимир Ципов и Филип Гунев.

Ципов е автор на скандалния последен закон за министерството, който направи така, че чиновнциите в МВР да взимат повече от полицаите. Интересно как ще погледнат на това синдикатите, които обявиха, че не искат провалени началници отново да ги управляват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама