НОВИНИ


Поне 165 млн. лв. са нужни за ремонт на тунелите

2 3206 05.05.2017
Поне 165 млн. лв. са нужни за ремонт на тунелите

Минимум 165 млн. лв. ще са нужни за ремонт на тунелите. Това се разбира от писмен отговор на бившия вече министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов до депутати от ГЕРБ.


На този етап средствата не са осигурени. Предстои обявяването на обществена поръчка за проектиране на ремонтни дейности на тунелите: “Витиня” – лява тръба, “Ечемишка” – лява тръба, “Топли дол” – лява и дясна тръба, “Правешки ханове” – лява и дясна тръба, “Траянови врати” – лява и дясна тръба, “Люлин” при село Голямо Бучино. Стойността на поръчката е около 3 млн. лв., цитира БГНЕС.

 

Нужен е основен ремонт и на тунела “Кривия”, пише още Попниколов. Служебното правителство не е приело искане на Агенция “Пътна инфраструктура” за актуализация на бюджета за 2017 г. За краткосрочни мерки са били поискани 2 млн. лв., а още 13,6 млн. лв. за дългосрочни. За да бъдат обезопасени тунелите и приведени в нормативно експлоатационно състояние за 2018 г. ще са нужни допълнително 96 млн. лв., а още 46 млн. лв. и през 2019 г.

 

От друг писмен отговор на ексслужебния министър Попниколов се разбира, че ремонтните дейности в дясната тръба на тунел “Витиня” за момента струват 11,5 млн. лв. Ремонтът е изпълнен на 65%, а забавянето се дължало на тежките метеорологични условия през месец януари, както и открити допълнително течове на токсични и леснозапалими течности, за които се е наложил допълнителен дренаж. Новият срок за приключване на ремонта на едната тръба от “Витиня” е 20 юни 2017 г. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама