ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 7 юли

0 4055 06.07.2009
Пресата на 7 юли

Вестниците пишат за това, че кабинетът е готов; за дебютантите в него; за това откъде са гласовете за Борисов; за



Бойко Борисов: Кабинетът е готов, цитира Дневен Труд.


ГЕРБ са готови със състава на новото правителство. Това заяви вчера столичният кмет и лидер на партията Бойко Борисов.
Въпреки че вече са си определили министрите, герберите изчакваха окончателните резултати от изборите и отказваха да кажат официално имена. По тази причина консултациите за управленската коалиция не се състояха. Очаква се те да стартират от днес. Вчера бъдещият премиер Бойко Борисов бе категоричен, че ще предприеме структурни промени, които предвиждат да бъдат закрити Министерството на извънредните ситуации, както и постовете на министър по европейските въпроси и на вицепремиер по еврофондовете. Приоритетите на следващия кабинет ще бъдат строежът на метродиаметри и магистрали.
За една нощ Борисов нареди кабинета
Една нощ след изборите беше достатъчна на столичния кмет Бойко Борисов, за да нареди кабинета си. ГЕРБ са готови със състава на новото правителство, обяви Генерала вчера при откриването на нов модерен мобилен координационен център на метрото в София. По думите му обаче ще трябва да се изчакат окончателните резултати от изборите и да се чуе какво мислят представителите на другите партии. Консултации за съставянето на кабинет между ГЕРБ и “Синята коалиция” вчера нямаше.
“Колегите още почиват, техните пресконференции бяха много късно през нощта”, обясни Генерала. Сините и хората му вероятно ще се срещат днес, допускаха и от партийните централи на ГЕРБ, ДСБ и СДС.

Кабинетът Б. Б. само дебютанти!, детайлизира 24 часа.

Всички вероятни министри на Бойко Борисов са дебютанти в изпълнителната власт. След като в 13 ч вчера новият премиер обяви, че вече е готов с екипа си, стана ясно, че ще спази принципа - нито един от министрите да не е бил в правителство. Нито на тройната коалиция, нито на Костов. Поне по два варианта за министър има в ГЕРБ. Кристалина Георгиева - вицепрезидентът на Световната банка, може би ще се включи на по-късен етап в кабинета. Тя може да стане вицепремиер.
Една от основните роли в кабинета “Борисов” е естествено за Цветан Цветанов, който се очаква да е силов вицепремиер и вътрешен министър. Симеон Дянков - главният икономист на Световната банка, е и главният координатор на икономическия екип. 38-годишният топексперт най-вероятно ще съчетае поста на вицепремиер и финансов министър. Пред “Дау Джоунс” той потвърдил поканата. Макар че Борисов отрече категорично в нощта на победата, че на масата до него седят министри, точно Цветанов и Дянков бяха отляво и отдясно. Там бе и бъдещият министър на образованието Йорданка Фандъкова, и соченият за шеф на културата - проф. Божидар Димитров. Освен историка и Вежди Рашидов има шанс за същия пост - все пак той проби в Кърджали, което е било и едно от условията на генерала да даде на скулптора ключа за културното ведомство.
Отпред седеше и очакваният фаворит за земеделието Мирослав Найденов, който разкри заменките в горите и изнесе тежката битка на вота във Враца. Конкурентка можело да му е само шефката на ГЕРБ в Сливен Десислава Танова, която е сред шефовете на “Мелинвест” - компанията, която притежава много земеделска земя и търновската фабрика за бира “Болярка”.
Макар и не на масата отпред, според запознати шефът на бизнес парка в Младост Росен Плевнелиев е най-твърд за строителен министър. С шанс за Външно пък са Николай Младенов и Румяна Желева. По-вероятно било обаче тя да е еврокомисар. От бюдещия проектокабинет засега липсва Бойко Димитрачков, изпълнителен директор на едно от енергоразпределителните дружества. Според експерти в ГЕРБ най-вероятно спорният имидж на монополистите е оставил извън правителството бившия шеф от БТК. Все още не е ясно кой ще поеме здравното министерство. Има три варианта - най-малко възможен е д-р Лъчезар Иванов, но той може да поеме и здравната комисия в парламента. Друг вариант е Стоян Тонев, шеф на ВМА. Вчера “24 часа” попита един от най-добрите мениджъри в здравеопазването, но генералът обясни, че няма покана. Третият вариант е новият шеф на АГ “Шейново” д-р Иван Костов, който е човек на ГЕРБ. Преди този пост той бе в клиниката по гинекология на ВМА. Странно, но без претенции за властта бил един от най-близките до Борисов - организационният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев, който получи най-много гласове от всички мажоритарни кандидати.

Малките радости на социалистическата партия..., описва Дневен Труд.

Докато червените барабани отмерват своята шамада - ритъмът на поражението, една малка радост топли сърцата на социалистите. В София БСП спечели повече гласове от стария си “враг” - класическата десница! В 23-ти район червеното юпи Георги Кадиев “наби” в битката на мажоритарните кандидати идола на тъмносините Иван Костов. А в 25-и район Петър Курумбашев “просна по гръб” дясната му ръка - Екатерина Михайлова.

Откъде са гласовете за Борисов, анализира Мира Радева в 24 часа.

ГЕРБ спечели убедителна победа, която дори най-смелите социологически прогнози не успяха да предвидят. Успехът на партията на столичния кмет е отговорът на върховния суверен - избирателя, на опитите за политическо инженерство, на политическата арогантност, на нелепата черна кампания. Народът за пореден път в новата ни история показа, че няма да се остави да бъде манипулиран. Промените в изборното законодателство, внушенията, че не е възможно друго правителство, освен на двете големи ГЕРБ и БСП, включително в публичните изказвания на президента на републиката, получиха бумерангов отговор от избирателя. Той заяви по категоричен начин волята си за генерална промяна. И това пролича във вота още от сутринта в изборния ден. ГЕРБ печели в почти всички социално-демографски групи, показват данните от проучването екзиптол на МБМД. Типичният гласоподавател за ГЕРБ е българин, мъж и жена на млада и средна възраст, с висше или средно образование, който може да бъде собственик, мениджър, човек със свободна професия, служител, среден управленски кадър или учащ. БСП претърпя тежка загуба на тези избори , показват още данните. От 1,3 млн. избиратели през 2005 г. сега левицата успява да задържи едва 747 хиляди, т. е. намалението е почти наполовина. Доста унизителен е и фактът, че БСП печели повече гласове от ГЕРБ единствено сред ромите. (36%). Впрочем в тази група партията на Бойко Борисов е трета политическа сила след БСП и ДПС. ДПС, които по традиция унищожават политическия си партньор, отбелязват рекорд - най-висок резултат в абсолютни гласове за 20-годишната ни демократична история - 611 хиляди гласа. През 2005 г. спечелиха  460 хиляди гласа или достигат ръст от една трета. Техният избирател се оказва предимно с турска етническа принадлежност (84%), но често е и ром (32%) или от друга националност (53%). Той е сравнително млад, но необразован (40% от хората с основно и по-ниско образование са гласували за ДПС), безработен (30%) или домакиня (29%).
Синята коалиция излиза като победител на тези избори благодарение на успеха на ГЕРБ. Самата ситуация, в която те бяха “пришити” към ГЕРБ от БСП, вероятно им дава основание за това самочувствие. Но истината е, че сините слабо увеличават резултата си - от 205 хил. на евровота, прибавят само около 80 хил. нови гласа и печелят общо 284 хил. на парламентарния в неделя, колкото взе ОДС през 2005 г.А резултатът на ДСБ тогава беше още 235 хил. гласа. Типичният син избирател е на средна и по-висока възраст , с високо образование и най-вече столичанин.

Оптимистична теория за нашия (жи)вот, предлага Дневник.


Гледката си заслужаваше! Станишев мига на парцали, а подпийналият Доган говори несвързано. Няма и следа от предишната им самонадеяност. Няма ги циничните полуусмивчици. Двамата изглеждат в шок, че "брадвата" им в крайна сметка се обърна срещу тях. Този път не им се получи. Не успяха и с мажоритарните мандати, и с "автобусите", и с трескавото пазаруване на гласове. Нито клонингите, в които наляха толкова много пари, им осигуриха хаоса, зад който планираха да се спотаят. Изпаднали в тежка заблуда, че манипулациите им ще са по-силни от изчерпаното търпение, подцениха избирателите и допълнително ги разгневиха. В резултат: не откраднаха демокрацията, както правеха години наред с българската държава, и се (само)срутиха с оглушителен тътен. Категоричното изритване на тройната коалиция заедно с категоричното делегиране на отговорността за управлението са обнадеждаващ сигнал за това, че мнозинството избиратели не е "онова двукрако без перушина, което населява сивите пространства от двете страни на Балкана и което заради парче хляб е способно на всичко" (по Иван Хаджийски). Самият факт на масовото гласуване беше показателен, че хората изпитват отвращение от статуквото и имат спешна нужда от друг път и ясна перспектива. Те гласуваха със съзнанието, че това, което ги управляваше през последните години, е лошо. Отнесоха се отговорно към живота си и показаха, че не са онези балами, за каквито ги мислят властимащите. Всъщност на 5 юли не победи ГЕРБ, нито лично Бойко Борисов, а избирателите. Те провалиха най-мрачния сценарий, в който щяха да бъдат набутани, ако не бяха отишли до урните и не гласуваха така консолидирано. Сценарият, както знаем, беше парламентът да се напълни с партии (повечето от типа "генетично модифицирани"), за да се осуети всяка възможност за съставянето на кабинет с ясен профил, още повече - дясноцентристки.

11 на сто не стигнаха на Галев за парламента, изчислява Новинар.


Делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов следва да бъде насрочено в най-скоро време. Това заяви градският прокурор Николай Кокинов. Според него нямало основание за прехвърляне на делото между Софийския градски съд и Кюстендилския окръжен съд от гледна точка, че вече няма имунитет спрямо Галев и Христов. „Нямаме аргументи да поискаме промяна на мярката за неотклонение”, каза Кокинов. Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, бяха в ареста близо половин година, след като прокуратурата ги обвини в участие в организирана престъпна група. Няколко седмици преди вота за национален парламент двамата бяха издигнати за кандидат-депутати и делото срещу тях беше спряно. Кокинов заяви още, че ако двамата не дадат повод на обвинителите, няма да им се иска промяна на мярката за неотклонение. Кюстендилският окръжен съд ги пусна срещу гаранция от по 50 000 лв. всеки. Часове след края на изборния ден стана ясно, че нито Галев, нито Христов влизат в парламента. Разликата в Кюстендил между Галев и кандидата на ГЕРБ е около 11 процента.

Арестуваха заместник на Емел Етем за източване на еврофондове, пише Атака.

Заместникът на Емел Етем от квотата на НДСВ Александър Филипов беше арестуван вчера. Филипов е обвинен за търговия с влияние, за създаване на група за търговия на гласове и подкуп. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Заедно с него за 72 часа са задържани още няколко души от същата група, които не са чиновници в министерството. Филипов е имал съучастник, който е бил задържан в петък на място в Сливен, когато е извършвал "покупко-продажба" на гласове. Това е Бако Стоянов. Обвинението за търговия с влияние срещу Филипов е за уреждане на търгове, които трябва да бъдат спечелени от конкретни фирми. Вчера при задържането Филипов не е бил уличен с подкуп. По схемата се работи повече от месец, каза Кокинов. Той допълни, че Бако Стоянов имал пряк контакт с лицата, чиито гласове е "купувал" и "продавал", и той е раздавал пари. На всички са повдигнати обвинения.

Финансова стабилност, реформи и добра бизнес среда поиска бизнесът от ГЕРБ, съобщава Дневник.

Възстановяване на еврофондовете, запазване на макроикономическата стабилност, реформи и създаване на благоприятни условия за развитието на бизнес в България. Това са основните неща, които бизнесът поиска от бъдещия кабинет. Анкета на "Дневник" сред предприемачи, макроикономисти и ръководители на браншовите организации показа, че всеки сектор от икономиката има специфични проблеми, произтичащи от кризата или от лошата нормативна база, но надеждите на всички вече са съсредоточени към политиката на кабинета, който ГЕРБ ще сформира. Бизнесът не очаква управляващите да оздравят техните несъвършенства, а подкрепа с адекватни и целенасочени политики. Новият кабинет ще се налага в условията на ограничени бюджетни ресурси и тежък натиск за държавния бюджет, но няма оправдание за забавянето на реформите, нито пък за отказ от тях, коментира макроикономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Актуализацията на бюджета също е едно от нещата, за които се обявиха представители на бизнеса. Причините за това според тях са рискът от дефицит, на който са изложени държавните финанси, и ограниченият към момента ресурс за спешни антикризисни и дългосрочни политики. "Влизането в ERM II е изцяло политически въпрос и е свързан с доверието в България. Трябва да започнат веднага преговори с Международния валутен фонд, Световната банка и другите официални кредитори за споразумения, чрез които България да получи финансиране, заяви Иво Прокопиев, председател на КРИБ и съиздател на "Дневник".

180 000 евро откраднаха от дома на Евгений Бакърджиев, съобщава Дневен Труд.

Неизвестни са обрали дома на бившия вицепремиер и министър в правителството на ОДС Евгений Бакърджиев - това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Сигналът за обира е бил подаден от самия Бакърджиев около 19 часа. От дома му на столичната улица "Бигла" са били задигнати 180 000 евро, 20 000 лева, пистолет и злато в неопределено количество. Сигналът за обира е подаден в 4 РПУ в София. Продължава работата по случая.

25 присъди за пране на пари у нас от 2006 г. насам, информира Дума.

От 2006 година насам в страната ни има 25 присъди за пране на пари, като 18 от тях са влезли в сила. Тези данни представи вчера д-р Васил Киров, директор на дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС по време на семинар на тема "Борбата с прането на пари", организиран от Световната одиторска компания Делойт в столичния хотел "Хилтън".
ДАНС работи по всички мерки за пране на пари, включително и чрез Фондовата борса. Българският финансов сектор е добре регулиран, обаче има сектори, които почти не са регулирани. Има юрисдикции, които имат по 20 000 души население и по 300-400 банки, подчерта обаче Киров. Световната финансова криза ще доведе до по-строг контрол върху прилагане на мерките срещу прането на пари, коментира още той. Според Киров 40 държави са предизвикали интереса на световните институции във връзка с евентуалното по-лесно пране на пари поради по-лошата регулация на банковия сектор. В евроазиатската зона те са 12, но България не е сред тях.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама