НОВИНИ


Г. Първанов: БСП си е виновна за загубата

23 4698 07.07.2009
Г. Първанов: БСП си е виновна за загубата
Георги Първанов Вяра Йовева

Президентът нямал намерение да се меси в партийните проблеми на червените.


В изказване пред медиите президентът пожела успех на ГЕРБ и дано изкарала целия си мандат в традицията на последните три правителства. "Надявам се че е отминало времето, когато всяко ново правителство идва, зачерква направеното от предишното и започва на чисто. Трябва да бъдат развити досега водени добри политики. Една държава без приемственост не може да функционира. Още повече, че сме в условия на криза. По-важно е да се оцени и онова позитивно, което сегашното правителство направи, за да може България да не стои в епицентъра.", каза той. Първанов добави, че от БСП не трябва да търсят причините за загубата в останалите партии, нито дори в някои елементи като брадвата в предизборната кампания, а да анализира защо, въпреки частничния успех на управлението им, избирателите не гласували за тях. „Не е моя работа кой как поема отговорността в съответната партия. Като партиен лидер аз съм го правил. При всеки загубен избор, аз съм искал вот на доверие. Нямам никакво намерение да коментирам, още по-малко да се занимавам, с вътрешните проблеми в БСП. Надявам се БСП да преодолее кризата безболезнено и да се обърнат с лице към проблемите, които заради управлението бяха загърбени. Отсъствието от властта на БСП ще им помогне да намерят здравословен отговор на този въпрос”, коментира Георги Първанов. Държавният глава не пропусне да припомни, че победата е извоювана изцяло от лицето на Бойко Борисов, тъй като хората в градове и села не са пускали бюлетини за неговите кандидати, а само за самия него. Въпреки това Първанов имал някои въпроси, по които е съгласен с може би бъдещия премиер Борисов, като една пълна административна реформа.

Според него тройната коалиция е по-добра от двойната, тъй като един малък партньор ще налага по-тежки условия за да крепи мнозинството. На въпрос - как вижда ролята на лидера на ДСБ Иван Костов в новото правителство Първанов каза: „Г-н Костов няма да ни липсва – независимо каква роля ще изпълнява. Той е човек, който ще се опита да влияе върху политиката, върху управлението”.

Парламентът ще бъде свикан на 14 юли, а мандатът ще бъде връчен буквално няколко дни по-късно, но това трябва да бъде решено в диалог с бъдещия премиер. Всички ние бързаме, но аз не искам да го притискам със срок. Ако той има готовност, аз няма да се бавя нито миг.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама