АКТУАЛНО


Спряната приватизация ще обслужи модела „КОЙ” с над 2 млрд. лв

2 7920 12.05.2017
Спряната приватизация ще обслужи модела „КОЙ” с над 2 млрд. лв

Преди два дни министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че спира приватизацията на държавните предприятия. Тези думи звучат странно в устата на бившият първи приватизатор на държавата, продал по скандален начин на модела „КОЙ” „Булгартабак” и Дипломатическия клуб в Горна Баня.


Странно, но на пръв поглед. По същото време докато Караниколов спираше приватизацията, военният министър Каракачанов обяви на две места- по БНР и в интервю за агенция ТАСС, че България може сама да си произвежда бойни машини за пехотата и бойни кораби.

 

„Смятам, че техниката за флота и пехотата на България трябва да се произвежда самостоятелно, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим в бъдеще.

 

А бойни кораби и бронирани машини ние можем и сме длъжни да произвеждаме сами, решавайки едновременно и проблемът за превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото ситуацията по света е много неспокойна", твърди министърът пред руската медия.

 

Според експерти изявленията на двамата министри въобще не са случайни, а координирани действия насочени за „усвояване” на 2,5 млрд. лв от държавата, предвидени за превъоръжаване на армията в близко бъдеще. Маскирани като „патриотично дело” за спасяване на закъсалата армия и съживяване на родното производство.

 

Преди една година, през април 2016 г. двама министри от предишното правителство, описвани в медиите като много близки до модела „КОЙ” Божидар Лукарски на икономиката и Владислав Горанов на финансите опитаха да пуснат за продажба най-апетитните хапки от Военно-промишления комплекс- ВМЗ-Сопот, „Кинтекс” и НИТИ-Казанлък.

 

Опитът пропадна след поредица от скандали в парламента и накрая правителството включи тези предприятия в забранителния списък.

 

Затова сега моделът „КОЙ” пак чрез свои министри ще се опита по заобиколен начин да изсмуче парите предвидени за модернизацията на армията, твърдят запознати.

 

Схемата ще е проста. Примерно чужда фирма спечели търга за купуване на нови бойни кораби за флота, но „случайно” си наема български изпълнител. КОЙ ще бъде той ?

 

През м.г. по време на дебата за превъоръжаване на армията в парламента Красимир Каракачанов заяви от трибуната, че  публична тайна е коя фирма ще спечели поръчката за новите модулни патрулни кораби. По-късно стана ясно, че той визира Първата частна корабостроителница МТГ-„Делфин”.

 

Фирмата е близка до бизнесмена Кирил Домусчиев, шеф на КРИБ.

 

Корабостроителната компания е спонсор на футболен клуб "Лудогорец".

Тя има вече сключени договори с водещи холандски, италиянски и германски фирми за корабостроене.

 

Не така стоят нещата с бойните машини на пехотата. Каракачанов не уточнява КОЙ ще ги строи и къде, след като единственият завод „Бета”-Червен бряг, произвеждал при социализма бронираните машини МТЛБ и артилерийските самоходни гаубици „Гвоздика”, бе приватизиран и наразян на скрап от небезивестния Мирчо Циганина, ортак на Делян Пеевски от „Държавния резерв”.

 

Според екперти схемата ще бъде следната-поръчката може да спечели дружество от ТЕРЕМ, но като посредник в сделката може да бъде фирма от модела „КОЙ”. С цел източване на държавното предприятие, нищо, че е в забранителния списък.

 

Това означава просто на предприятието да не се платят парите за поръчката и то да бъде докарано до колапс. Тогава лесно ще бъде извадено от забранителния списък и купено от КОЙ.

 

Хората на модела „КОЙ” с жадни очи гледат към дружествата от Военно-промишления комплекс, които в момента работят на трисменен режим заради сериозни поръчки от чужбина и затова са „патриотичните” призива на Каракачанов и Караниколов за спиране на приватизацията и производството на бойна техника за българската армия у нас.

 

Остава да гледаме дали този опит за прибирането на едни 2,5 млрд. лв държавна пара ще се окаже успешен. Като „Булгартабак” например.

 

Стефан Ташев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама