ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 юли

1 4199 08.07.2009
Пресата на 9 юли

Вестниците пишат за това, че управляващите се спасяват с постове зад граница; че БСП се събира без Станишев; че сините и ГЕРБ обсъждат кабинета.



Борисов прави сметки за самостоятелно правителство, съобщава Дневник.


Самостоятелен кабинет - на този етап това е намерението на Бойко Борисов, който в изборната нощ обяви, че поема отговорността да бъде бъдещият премиер. Източници на „Дневник“, запознати с намеренията му, твърдят, че ГЕРБ може да не прави коалиция и да не сключва споразумения, а да си осигури подкрепа от други формации. Партията спечели 116 депутатски места и само пет гласа я делят от мнозинството, което улеснява задачата да влиза във временни неформални съюзи с различни политически групи в зависимост от взиманите решения. В сряда все пак започнаха
срещи между ГЕРБ и представители на „Синята коалиция“. Политиците обаче запазиха пълно мълчание за разговорите. Преди това от партията на Борисов казаха, че няма да има
оферта към десния съюз нито за постове, нито за коалиционно споразумение. Възможно било обаче експерти, близки до десните, да станат министър на социалната политика или пък на правосъдието.

Сините и ГЕРБ обсъждат кабинета в четвъртък, узнал е Новинар.

Няма да изнудваме ГЕРБ, обяви сутринта съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. В сряда трябваше да започнат преговорите между ГЕРБ и Синята коалиция за новия кабинет, но заради изключителната натовареност на бъдещия премиер срещата бе изместена за четвъртък. Въпреки твърденията на Мартин Димитров, че Синята коалиция ще подкрепи ГЕРБ, без изисквания за министерски постове, бъдещи депутати довериха, че те все пак се надяват на две министерски кресла. И сините, и герберите обаче били изрично инструктирани от лидерите си да не обсъждат с медиите никакви имена. Според Мартин Димитров сините депутати ще бъдат новият балансьор в Народното събрание, защото БСП и ДПС вече не са фактор.

Минират Бойко с посланици, пише Новинар.

Кадрова бомба на Бойко Борисов залага кабинетът “Станишев”. Над 10 нови посланици се готвят да назначат старите министри, съобщиха за “стандарт” източници от “Дондуков” 1. Точката е номер 56 от рекордно дългия дневен ред на заседанието и официално не е обявена. Атанас Папаризов, който не се класира за евродепутат от БСП, се готви да заеме сладкия пост генерален консул в Ню Йорк. Колежките му от НДСв Мария Ангелиева и Теодора Дренска пък спорят за същата служба, но в Лос Анжелис. Заместник-външният министър Радион Попов, който наследи Феим чаушев, вече стяга куфари за Саудитска Арабия или Мароко.

Кадрили в МВР и прокуратурата, обещава Монитор.


Поредни кадрили чакат прокуратурата и МВР. Звена и отдели, които са били трансформирани през последните години, ще бъдат възстановени от новия кабинет и служителите в тях ще получат по-големи права. Това съобщиха пред "Монитор" източници от държавното обвинение и вътрешното министерство. Началото на промените беше обявено вчера след среща на Бойко Борисов, председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и цялото ръководство на прокуратурата. Кандидатът за премиер съобщи, че шефът му в ГЕРБ Цветанов поема вътрешното министерство и започва обсъждания с държавното обвинение за незабавни промени. На разговора, продължил близо час, магистратите и бъдещите управници си поставиха за основна цел да върнат замразените европари у нас. Това ще стане чрез възстановяване работата на спецзвеното с дознатели и следователи под една шапка. В момента разследващите са в различни сгради и често взаимодействието помежду им е затруднено. Идеята е да се върне старият начин на работа, при който разследващи обвинители работят в екип заедно с няколко дознатели и следователи. Този модел на работа беше въведен за кратко преди 3 години.

Областни с нова врътка – даряват милионери с гори, описва 24 часа.

Нов бизнес с държавни гори и земи се върти и гази мораториума върху заменките. Затова предупреди шефът на експертния екип по земеделие в ГЕРБ Мирослав Найденов. Схемата била следната: държавните терени се деактували от публична в частна собственост от областните управители и се давали на бизнесмени. Най-скандалният случай бил дни преди изборите – на 16 юни, когато областният на Добрич от квотата на ДПС Ердинч Хаджиев дава 300 дка държавна гора на курорта Русалка, собственост на Николай и Евгения Баневи, твърди Мирослав Найденов. По подобна схема от горския фонд са изключвани и други терени, като областните управители ги продавали на фирми и частни лица. Често това се правело с мотив, че са за социални дейности – например за строеж на старчески домове, но после се оказвали луксозни комплекси.

В БСП изнервени – кога ще говорят за загубата, информира 24 часа.

Сергей Станишев силно изнервил своите, които от неделя чакат разговор за загубата на БСП. Успели и неуспели червени депутати коментирали помежду си два варианта. Лидерът им да разчисти Изпълнителното бюро и да го смени с малък екип от нови лица. Вторият – бил опитните другари да изпълнят заканата и да му направят преврат. От дни из БСП върви слух, че Румен Петков обикалял страната и стягал конгрес. “От снощи съм при родителите ми в Плевен. Майка ми бе приета в болница, тичам по лекари”, заяви Петков и добави, че няма амбицията да става лидер.

БСП се събира без Станишев, добавя по темата Дневен Труд.

Националният предизборен щаб на БСП се събира на “позитано” 20 днес, но без премиера и соцлидер сергей Станишев, тъй като по същото време ще заседава кабинетът. За петък е планирано първото заседание на Изпълнителното бюро. “Ако бях на мястото на Станишев,щях да подам оставка”, заяви столичният общински съветник от БСП Георги Кадиев. Според него до 1 августо, когато ще бъде националният събор на БСП на Бузлуджа, трябва да се отговори на четири въпроса: кой поема отговорността за тежката загуба – председателят или Изпълнителното бюро; ДПС стратегически парньор на БСП ли е или не; какви са отношенията на БСП с президента Георги Първанов – като между партия и безпартиен държавен глава, или по-особени; и не на последно място – защо местните партийни организации нямат представителство в парламента.

Болниците с дълг от 372 милиона лева, установява Дневен Труд.

Дълговете на болниците у нас стигнаха до срамния рекорд от 372 милиона лева. Данните бяха съобщени от Министерството на здравеопазването. Огромният борч означава, че в един момент средствата за болнична помощ ще бъдат изчерпани. И ако не се разблокира големия резерв на здравната каса в БНБ, лекарите ще трябва да връщат пациенти. Причините за натрупването са скъпоструващите клинични пътеки като кардиологичните например покриват около 60 – 80 % от разходите по лечението на съответната болест. А останалите по-евтини пътеки гарантират плащането на едва 20 – 30 % от харчовете на пациентите.

За един мандат ще има три магистрали, твърди Пари.

До края на мандата на новото правителство ще бъдат построени три от основните магистрали - Тракия, Люлин и Марица. Това заяви най-вероятният нов министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Финансирането на Тракия ще стане, както вече беше планирано, със средства от европейските фондове и със съфинансиране от бюджета, уточни той. Ще се опитаме максимално бързо да стартират процедурите по доизграждането на аутобана, казва Плевнелиев. По строежа и довършването на магистрали Струма и Хемус обаче ще се работи и след края на мандата на кабинета на ГЕРБ.

България няма нужда от смяна на макрополитиката, съобщава Дума.

България не е така тежко засегната от глобалната финансова и икономическа криза, както някои други европейски страни и затова засега няма нужда от промяна в макроикономическата й политика, коментира пред Дойче Веле Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически анализи в отговор на въпроса какви са най-спешните икономически теми, с които трябва да се заеме бъдещото правителство. Според Хуня българската икономика се намира в сравнително стабилно състояние и затова според него страната ни в момента няма нужда от допълнителни споразумения с Международния валутен фонд. Подобни договорки обаче със сигурност няма да навредят на страната. Експертите от Виенския институт прогнозират, че едва 2011 г. ще донесе на региона ясно изразена положителна тенденция и излизане от настоящата криза, но само при едно положително развитие на конюнктурата в световен мащаб или поне в Западна Европа. За България най-вероятният сценарий за настоящата година е рецесия, се казва в доклада на Виенския институт. Страната обаче вероятно няма да е сред онези, които ще затънат най-дълбоко в блатото. Прогнозата за догодина е за нулев БВП. Очаква се той отново да започне да расте едва през 2011 г., когато ще достигне 3%.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама