СВЯТ


Русия премахва всички санкции срещу Турция

2 5112 22.05.2017
Русия премахва всички санкции срещу Турция
Москва

Русия се съгласи да премахне остатъчните търговски санкции срещу Турция, наложени след свалянето на руския военен самолет от турските военновъздушни сили на сирийско-турската граница през 2015 г., съобщава ”Франс прес” и Нюз. бг.


Анадолската агенция уточнява, че в тази връзка е подписано съответното споразумение в рамките на срещата на върха на лидерите от Черноморския регион в Истанбул от турския вицепремиер Мехмет Шимшек и неговия руски колега Аркадий Дворкович.

 

Добавя се, че документът бил важна стъпка към нормализиране на икономическите отношения и увеличаване на обема на търговията между двете страни.

 

Руското правителство в изявление потвърди, че документът "за премахване на двустранните търговски ограничения" е бил подписан в присъствието на турския премиер Бинали Йълдъръм и руския премиер Дмитрий Медведев.

 

Засега не се съобщават никакви подробности относно съдържанието на документа, но се очаква Русия отново да започне внос на домати от Турция, което е основната износна турска земеделска стока.

 

Свалянето на руския самолет на 24 ноември 2015 г. доведе до безпрецедентна криза в отношенията и накара Русия да наложи куп санкции срещу Анкара. След помирението през лятото на миналата година отношенията между двете страни се подобриха бързо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама