НОВИНИ


ТЕЛК в страната спират работа

3 5341 22.05.2017
ТЕЛК в страната спират работа

От днес всички ТЕЛК-ове в страната преустановяват работа и нямат право да издават решения за намалена работоспособност. Причината е, че методиката, по която лекарските комисии работят, е била свалена от Върховния административен съд, а нова изготвена няма, информира пред Дарик д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София.


Тя допълни, че проблемът трябва да се реши в спешен порядък, за да може ТЕЛК-овете да възобновят дейността си.  

„От петък има решение на административния съд, с което се отменя административната уредба, с която ние работим.

 

Тоест, от днес ние не можем да издаваме експертни решения с процент намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът”, посочи д-р Холевич. В момента от здравното министерство търсят спешно решение на проблема. Не е ясно обаче колко хора ще засегне той.

 

Сега, ние от сдружението, заедно с национално представителни организации на хората с увреждания, сме внесли днес в Министерството на здравеопазването цялостен законопроект за реформа в експертизата, включително и за промени в действащата наредба за експертиза, която в общи линии съответства на всичко, което е обжалвано. Направили сме го без да знаем, че е или ще бъде обжалвано,” добави Холевич.

От здравното министерство пък допълват, че решението на съда отменя определени текстове, а не цялата методика за дейността на ТЕЛК-овете.

Сред тези текстове са изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата, както и правилника за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. В останалата си част методиката, включително регламентът, касаещ временната неработоспособност, е в сила.



От ведомството са категорични, че нормативно установените задължения на органите на медицинската експертиза не са отменени, поради което следва те да продължат да работят съобразно действащото законодателство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама