ИНТЕРВЮ


Мохд Абуаси: Американците умишлено не искат да се ликвидира „Ислямската държава“

4 28164 25.05.2017
Мохд  Абуаси: Американците умишлено не искат да се ликвидира  „Ислямската държава“
Мохд Абуаси

Американците не искат терористичната организация „Ислямската държава“ да бъде ликвидирана. Това каза пред Фрог нюз шефът на центъра за Близкоизточни изследвания Мохд Абуаси . Ето какво още разказа той:


-   Г-н Абуаси , какво политическо послание изпрати терористът от Манчестър?

-  Той показа на целият свят, че дори да бъде унищожена „Ислямската държава“ в Ирак и Сирия, техните спящи  клетки няма да изчезнат  и присъствието им в Европа ще продължи.  Отгоре на всичко има голяма вероятност това присъствие да се разрасне и задълбочи. Друг важен момент, който ни показа не само този, но и другите терористични атаки е,  че действията срещу „Ислямската държава“ не са резултатни.  Европа пак е ударена.

 

-  Войната срещу ИД  продължава вече доста време. Как е възможно световните сили да не могат да се справят досега с проблема?

-  Не е вярно, че най-големите сили в света не могат да се справят с терористите. Главният въпрос  е кой иска и кой не иска да го направи. Американците твърдяха, че  за освобождаването на  Мосул  ще им трябват  4 години.  Иракската армия, с помощта на доброволци от местни племена, успяха  за по-малко от 6 месеца да освободят  Мосул . Има само 1 процент от града, която  все още се намира под контрола на терористите. Убеден съм, че до следващата седмица и тази малка част  ще бъде свободна.  Американските сили, подпомагани от кюрдите, не дават на сирийската армия и на руснаците да се справят с ИД . За пример  сирийската армия с руснаците освободиха повече от 60 на сто от териториите, завзети и контролирани от терористите. Американците твърдяха,  че са им нужни 2-3 години за да се преборят за град Ракка .  Според мен ИД  може да бъде ликвидирана най-много за 6 месеца с местните сили и без намесата на американците. Последните, обаче си правят тънки политически  сметки. И искат всичко да е ясно преди да се ликвидира окончателно ИД .  По тази причина  бавят  пълното унищожаване на терористичната организация. За това тя има още сили да удари дори сърцето на Европа.

 

- Кажете какви са интересите на американците умишлено да бавят края на войната?

-  Искат границата между Ирак и Сирия да е под техен контрол. Те настояват  на южната граница на Сирия обезателно да има една зона, която да изолира сирийците от израелците.  И това, разбира се, да е в ущърб на сирийската земя. Американците държат в крайна сметка да наложат своето присъствие в региона, за да могат да участват в решаването на съдбата на Сирия.

 

-   Кой е най-големият залог-петрол, оръжие или нещо съвсем друго?

-  На тези територии има огромни геополитически  интереси. Един от тях е Иран да няма влияние през Ирак към Сирия. Вторият и не маловажен интерес е защитата на Израел. Третият  момент е-колкото по- дълго продължи  кризата в Сирия, толкова повече ще продължи натискът върху страните от Персийския залив. Ще ги заплашват с Иран, за да ги изнудват за повече оръжие. Оттук произтича и най-голямата  оръжейна сделка, която сключи преди броени дни Доналд  Тръм  със Саудитска Арабия.  Тя нама  нужда от тези оръжия. В случая говорим за чист рекет  и  изнудване. Защото Саудитска Арабия няма толкова мащабна армия, че да ползва тези оръжия. Саудитска Арабия води две години безуспешна  война с Йемен срещу една група, която ние наричаме Хусите .  Какво значи  оръжейна сделка за 380 млрд .  долара? Това е абсурдно. Тръмп  казва:  Ние защитаваме режима в Саудитска Арабия и си искаме цената“. Ето, това е цената. Няма лошо, но защо трябва да е оръжие.

 

- Какво друго би могла да е?

- Защо не се инвестира в образование или здравеопазване. Осемдесет процента от населението в Саудитска Арабия  е неграмотно.  Тези пари, ако се използват  за развитието на Арабския свят, нямаше да остане и един терорист. Нямаше да има неграмотни. Хората щяха да живеят цивилизовано. Имаше възможност тези пари да решат проблема с бедността в много държави. Но явно това не е приоритет на американците. За тях  е важно военно-промишленият комплекс да работи  и да се ограбват парите на другите  народи.

 

-  Защо след толкова терористични удари,  европейските лидери продължават да се държат неадекватно? Виждаме само декларации и нищо повече.

-  За съжаление, през последните години в  Европа има жалки ръководители, които не знаят какво искат. Икономически държавите от Стария континент вървят назад. Виждате пред  какви социално-икономически проблеми с ме изправени. И всичко това е заради грешни политики. Европа е най-засегната от бежанците. Именно по тази причина Европа трябва да играе активна роля в решаването на конфликта в Сирия. Европейските лидери, обаче играят по свирката на американското правителство, без значение дали е Тръмп  или Обама . Българските  политици пък изцяло се съобразяват с ЕС . 

 

- Шефът на МВР  Валентин Радев каза, че у нас няма атентати, защото терористите търсят по-голям отзвук , удряйки сърцето на Европа. Така ли е наистина?

-  Няма българи терористи в ИД  . Това е, така, защото се противопоставихме на фондациите от Саудитска Арабия и Катар, които разпространяват радикалния ислям. Ние ги забранихме. За разлика от нас, виждате какво се случва в Македония, Косово , Албания и Сърбия. Всички тези държави „изпратиха“ стотици бойци, които воюват на страната на ИД  и Ал Кайда . Тези фондации, които при нас ги забранихме, там продължават да работят свободно  и публично разпространяват салафитския  джихадизъм . Слава Богу , до преди две-три години за нашата страна не съществуваше такава опасност. Сега, обаче  нещата се променят заради политиката на турския президент  Реджеп  Ердоган  спрямо България. Виждаме как същите тези фондации се регистрират в Турция и след това идват при нас. Свидетели сме на изключителна активност от страна на имамите  и мюфтийството в отношенията си с Турция. Свидетели сме на намесата на Турция във вътрешните ни дела. Ердоган  казва, че Европа прави кръстоносен поход срещу исляма.  Това е реч на ИД , на Ал Кайда  и Осама  бин  Ладен . Той каза същото като Ердоган . Ако Европа води кръстоносен поход срещу исляма, значи терористите отговарят на този кръстоносен поход.   С това си изказване Ердоган  „дава хляб“ на терористите и това не е случайно.

 

- Защо българските политиците си затвориха очите за откритото българско оръжие в Ал Кайда ?  

- По  документи,  ние сме продали оръжието на Саудитска Арабия. Или както каза главният прокурор, всичко е наред. Как тогава това оръжие попадна в ръцете на терористите? На този въпрос политиците ни трябва да отговорят. Те се направиха, че изобщо не чуват за тази новина.

 

- Как си го обяснявате?

- Или знаят много добре за какво става дума и не смеят за кажат. Или пък част от тях взимат процент от тези оръжейни сделки. 

 

- За каква борба с тероризма говорим тогава? Не сме ли обречени?

-  Това ще си проличи с новия закон за вероизповеданията. Трябва да защитим исляма и християнството от радикални елементи. 

 

- Управляващите  ни уверяват , че в България всичко е спокойно. Така ли е наистина?

- Какво значи спокойно? Защото нямаме поне засега атентати ли? Трябва да чакаме да се случат? Или трябва да чакаме да си разрази някой етнически и религиозен конфликт, благодарение на радикалните елементи? Докато тези хора работят на наша територия, никой не може да гарантира, че  след две или три години няма да се случи атентат и у нас.

 

-  Изненада ли ви, че този път ударът в Манчестър  беше насочен към деца?

-  Не. Преди една седмица кола-бомба на ИД  удари училище в Ирак. Има много случаи, при които деца са били мишена на терористите. Това е, за да ни заболи повече. В случая се заговори, защото трагедията стана в Европа. Това е положението. След всеки атентат следват коментари, анализи, експертни оценки.  И така си чакаме  до следващия път. Докато не се взимат мерки срещу източника на този тероризъм-салафитската  идеология и джихадизма , ще продължаваме само  да си говорим.  Тръмп  прави в Саудитска Арабия най-големия център за борба срещу екстремистките идеологии. Представяте ли си?! Източникът на тероризма ще се бори със себе си. Страната, която дава най-много терористи, ще воюва срещу това явление. Отгоре на всичко  се дават близо 400 млрд . долара за оръжие.

     

-  Това какво означава?

-  Нови войни, убийства,  нови бежанци. А от това ще страда Европа.

 

Интервю на Катя Илиева

-           


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама