НОВИНИ


Манолова е срещу решението на ВКС за такса ”сградна инсталация”

0 4443 29.05.2017
Манолова е срещу решението на ВКС за такса ”сградна инсталация”
Мая Манолова

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което собственикът на апартамент не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части в кооперацията, а това се определя с мнозинство от две трети от етажната собственост за всички жилища, е несправедливо спрямо българските граждани, коментира в Русе омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БТА.


По думите й то е и необосновано, но "в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме". "Като омбудсман отговарям за защитата на правата на българските граждани, а техните проблеми с монополистите "Топлофикация" са най-големи - това са най-големият брой жалби. ВКС не е намерил и противоречие между два закона - между закона за енергетиката и между закона за защита на потребителите. Това не означава, че двата закона и по-специално законът за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани", каза Манолова.

 

По думите й институцията, която може да промени този закон в интерес на избирателите си е Народното събрание. "Следващата ми стъпка е да напиша една препоръка до Министерски съвет и персонално до министъра на енергетиката за промяна в закона, така че да бъдат защитени потребителите срещу издевателствата на топлофикациите. Ще препоръчам същото и ще предложа конкретни промени на парламента", каза Манолова.

 

По думите й, ако не са готови да отменят такса "сградна инсталация", да напишат текстове, според които изчисляването й да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които дават сега, мръзнейки и без да искат да имат нищо общо с "Топлофикация". "В момента всички неблагополучия и лошото управление на столичната "Топлофикация" се плащат от столичани - от тези, които не искат да ползват парно, но плащат "сградна инсталация". Така че трябва законодателят да защити столичани от монополиста "Топлофикация", заяви Манолова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама