НОВИНИ


Радев събра на една маса християни и мюсюлмани

1 4498 29.05.2017
Радев събра на една маса християни и мюсюлмани
БГНЕС

“Вярвам, че всички заедно продължаваме една добра традиция, която има своето важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към българските мюсюлмани, защото те са уважавана и неразделна част от българското общество”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар.


Много години се е изграждало мирното съжителство между различните религии в нашата държава. В новата ни история етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не разделят, а обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност, заяви Радев, цитира БГНЕС.

 

Не от днес е българската традиция за шекер байрама мюсюлманите да гощават християните с баклава, а християните да носят козунаци и яйца на комшиите мюсюлмани. Тази традиция се е пренасяла през вековете и се е развивала с усилията на всички общности в България, с личния пример на достойни водачи, с ежедневните примери, които дават всички български граждани. За нас е важно да развиваме тези традиции, защото тук те имат своя дълбок смисъл. Нашите мюсюлмани не трябва да бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив - могат да дават пример как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности. Радвам се, че сме събрани представители на различни общности, на държавните институции, хора на изкуството, науката, културата, чуждестранни дипломати и дълбоко вярвам, че всеки осъзнава своята отговорност и своята мисия този богат български опит - нашият мирен модел, да се пренася за следващите поколения, защото ние продължаваме да утвърждаваме вековната мъдрост, че само с общи усилия можем да градим дом, в който децата ни да живеят в мир, разбирателство и уважение. Като президент ви уверявам, че ще бъда съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България, каза още президентът Радев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама