НОВИНИ


Местан се жалва от БНТ на СЕМ, НАТО и ЕС. Телевизията била съучастник на ДПС

0 4256 30.05.2017
Местан се жалва от БНТ на СЕМ, НАТО и ЕС. Телевизията била съучастник на ДПС
Лютви Местан БГНЕС

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан дава БНТ на СЕМ, заради отразяването на празника на Джебел на 19 май. Той обвинява националната медия, че е ”станала съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях”.


В отворено писмо, адресирано и до посланиците на страните от НАТО и ЕС у нас, Местан пише:

На 19 май 2017 г. в централните вечерни новини на Българската национална телевизия бе излъчен грубо манипулиран репортаж за състоялия се празник на гр. Джебел. На тази дата градът отбеляза своя официален празник — годишнината от Майските протести през 1989 г. На специално изградената сцена на централния площад не присъстваха политически лидери – само кметът, организатори на Майските протести през 1989 г., представители на изселнически организации, кметове от побратимени общини и Генералният консул на Р Турция в гр. Пловдив. От официалната трибуна множеството граждани бяха поздравени за проявеното мъжество и съпротивата срещу комунистическите репресии на “Възродителния процес” от кмета на града Бахри Юмер, духовни лица, политически затворници и гости от Р България и Р Турция. От тази представителна част на тържеството, продължила над един час, по БНТ не бе излъчен нито един кадър. Въпреки призива на г-н Юмер празникът да не се политизира и всички граждани да покажат толерантно цивилизовано поведение, Мустафа Карадайъ и партийната агитка на ДПС освиркваха поздравленията, крещяха обидни думи и издигаха партийни знамена. Мустафа Карадайъ и представители на ДПС не присъстваха на официалната трибуна – останаха сред множеството граждани на площада, а след края на празника се събраха да говорят край чешмата до общината пред камерите на БНТ. В излъчения по БНТ репортаж обаче събитието бе представено като политическа акция на ДПС с водещ коментар: “Привърженици на ДПС се събраха в Джебел, за да отбележат 28-та годишнина от началото на протестите на българските турци срещу режима на Тодор Живков.” Създадено бе и провокативно внушение, че този ден не е празник с национално значение, а сблъсък между активисти на ДПС и ДОСТ, какъвто в действителност нямаше.

Но какво показа БНТ?

1) Карадайъ – в близък план – говори. (Кадърът е от речта му пред чешмата след края на митинга).

2) Общ план на множеството от площада. (Кадърът е от началото на митинга, когато Карадайъ беше в масовката и освиркваше ораторите).

3) Спекулативен общ план през множеството към сцената с надписа за празника на Джебел, без да се виждат присъстващите, създаващ впечатлението, че Карадайъ говори от сцената.

4) Близък план на Лютви Местан, последван от кадър със задържан младеж, и коментар, че имало напрежение между привърженици на ДОСТ и ДПС. Внушението?

Внушението от кадрите на БНТ, подкрепени с текст: "Председателят на ДПС говори от сцената на празника на Джебел пред хилядно множество от аплодиращи го джебелци”, а “някакви си отцепници предизвиквали напрежение”.

Камерите на БНТ умишлено пропуснаха присъствието на автентичните организатори на първия в страната Майски протест Исмет Исмаил Хайрулла – Паниш и оратора на протеста – Хасан Бахар.

БНТ не отрази срамния акт на освиркване от ДПС агитката на словото на Хасан Бахар, както и освиркването на словата на Ибрахим Рунтов – Куруджу, политзатворник и пряк участник в Майските събития, заради което е прогонен от страната, и на Петър Бояджиев – политзатворник от времето на Живковия режим, дисидент и демократ.

Така БНТ стана съучастник в подмяната на Празника на героите от съпротивата с партийното присвояване на тези паметни събития от ДПС, която е нямала нищо общо с тях. Гледайки този репортаж, наистина ни обхваща срам. Срам от необективното и лъжливо отразяване на празника в Джебел! Срам и гняв от подигравката, извършена от БНТ с жертвите на “Възродителния процес”. През изминалите 27 години "демокрация" е трудно да се посочи по-грозен опит за гьобелсово поднасяне на новина. И то по БНТ!?

Именно такова манипулативно отразяване на събития бе обичайна практика на

Живковия режим и по същество поругава паметта на хиляди хора, дръзнали да издигнат своя протестен глас срещу извършените убийства и безчинства. Очакваме, че СЕМ в качеството си на независим държавен орган ще предприеме нужните санкциониращи действия към Българската национална телевизия, която се издържа от всички данъкоплатци и е длъжна да отразява истината, а не да се поставя в услуга и подчинение на някоя политическа партия.

Прилагаме записи на:

1) Репортажа от Джебел, излъчен по БНТ на 19 май 2017 г.

2) Разширен репортаж за последователността на истинските прояви на празника, гр. Джебел – 19 май 2017 г.

БНТ отрази некоректно това събитие и го представи като мероприятие, организирано от ДПС. Възпоменанието имаше свой официален протокол, сценарий, поканени гости и участници, сред които преките организатори на майските събития. За тях нито дума, нито образ. ДПС се опита да опорочи, открадне и партизира празника на Джебел. За съжаление БНТ стана съучастник в този сценарий.

Уважаеми членове на СЕМ, предлагаме от приложения материал журналистите от БНТ сами да монтират репортаж, равностоен по продължителност на излъчения, но без да е манипулирана същността, последователността и логиката на събитията в гр. Джебел на 19 май.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама