ГЛАСЪТ


Сълзите на Цветанов и сицилианското противоречие

7 17960 01.06.2017
Сълзите на Цветанов и сицилианското противоречие
Цветанов обзет от мъка

Телевизионните сълзи на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов се превърнаха преди ден в топ новина. Част от зрителите се хванаха на тази театрална постановка и побързаха да отбележат във фейсбук, че никога не са виждали толкова искреност в български политик.


За страничния наблюдател може и така да е, но за хората, които познават политическия арсенал за убеждаване, нещата са доста по-различни. Цветанов се разчувства за жертвите на едно наистина брутално престъпление. Никой човек не заслужава да преживее това, което е минало през главата на  въпросното семейство, за което той говори. Но проблемът е, че сълзите му се губят някъде, когато става дума за други, не по-малко брутални неща, с които той е запознат, но подминава с мълчание и неангажираност.

 

Например съдбата на изгонените от МВР ченгета, които той спомена като съвестни професионалисти, работили по тежките разследвания. Тези хора бяха изхвърлени на улицата и превърнати в мишена за всички бандити, по които са работили и спомогнали да бъдат осъдени. Те имат деца, някои внуци, семейства. Получават заплахи, включително за убийство. Защо Цветанов не пророни поне сълза за тях?

 

Никакви чувства и загриженост Цветанов и партията, на която е зам.-председател и която управлява трети мандат, не проявяват и към жартвите на други престъпления. Те са оставени да се оправят сами, Не само това, ами търпят нови издевателства и унижения. Ще спомена само, че някои от жертвите на "Наглите" са проверявани месеци наред от данъчни, за да доказват откъде са намерили пари да платят откупи и да спасят живота на близките си. Такова нещо съществува само тук.

 

Ами свидетелите? Държавата нехае за тях. Някои са заплашвани, други умират низвергнати, трети бягат в чужбина. Цветанов е давал неведнъж обещания на хора, дръзнали да говорят в съда срещу убийци и рекетьори, но после никой не се интересува от съдбата им. А някои дори са убити.

 

Европейските и американски служби поздравиха страната ни за успеха и дори тайничко завидяха на възможностите на службите ни по време на първото управление на ГЕРБ. Борисов и Цветанов често се хвалят със славните постижения, като не пропускат и до днес във всяка предизборна кампания да ни го напомнят.  Но заслугата не е тяхна, а на десетките обикновени служители и криминалисти, които не са забравили какво е граждански дълг и отговорности. Те залавят убийците, тоновете наркотици, рекетьорите, сводниците. Ако е политически изгодно ги тупат по рамото и дори ги награждават. Ако обаче задкулисието нареди - изхвърлят ги за нула време. Примерите са много. Мястото на тези хора се заема от нагаждачи, псевдопрофесионалисти, корумпирани и зависими хора.

 

Цветанов преживя няколко дела срещу него, с някои дори скалъпени от прокуратурата обвинения. Тогава се жалваше, че му е тежко, търсеше подкрепа и разбиране. И ги получи. Когато хора с доживотни присъди и такива, които лежат за убийства палежи и изнудвания почнаха да съдят от затвора разследващите - Цветанов мълчи. Не смее да каже дума, за да не разсърди държавното обвинение, Цацаров и Пеевски, който дърпа конците на немалко кръгове в магистратурата.

Подобна ситуация описва Алфонсо Сабела в книгата си „Лов на мафиоти”. Нарекъл я е сицилианско противоречие. „Тогава защо се удивлявам на поредното сицилианско противоречие. Сигурни ли сме, че става дума за парадокс, когато преследвачът стане преследван... когато ловецът стане плячка”, отбелязва Сабела. Полицаите, с чиито резултати се хвали вторият след Борисов, са смачкани, унизени. Жертвите са на същото дередже. Свидетелите са оставени на милостта на съдбата. Какво ще каже за това Цветанов? Има ли и за други случаи подготвени сълзи? Едва ли.  Пък и ще се получи като със сълзите на Цецка Цачева по време на предизборната кампания за президент - уж било за първи път, а се оказа, че сценката вече е играна. Съжалявам, че го казвам по повод трагична загуба, но такива са фактите. Актьорското майстворство е част от арсенала на политиците, за да спечелят на своя страна избирателите. „Обикновено умираш, защото си сам или защото си влязъл в много голяма игра”, обичал да казва доказаният борец срещу мафията съдия Джовани Фалконе. Думите му обаче едва ли ще просълзят Цветанов.

 

Катя Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама