НОВИНИ


Протест пред украинското посолство заради побой над българи

2 4944 03.06.2017
Протест пред украинското посолство заради побой над българи

Граждани проведоха протест пред украинското посолство в София под надслов ”Спрете терора над българите в Украйна”. Демонстрацията е провокирана от насилие на украински националисти срещу представители на българското малцинство в страната.


"Нашите сънародници там ни съобщиха, че са обвинявани в сепатаризъм заради това, че говорят на български език. Не можем да позволим нашите българи в Украйна да се чувстват незащитени. На няколкостотин километра от нас живеят наши хора и те са подложени на обстрели и гонения. Да се надяваме, че властите в Украйна ще вземат някакви мерки срещу радикалите, да се успокои и обстановката в страната, да се започнат преговори", изтъкнаха протестиращите.

 

Припомняме, че украински националисти пребиха Василий Кащи - общински съветник в Белгород Днестровски. Югозападният град, намиращ се близо до Одеса, приютява голяма общност от бесарабски българи.

 

Преди седмица Кащи гласувал в градския парламент срещу отдаването на парцел за строителство на църква на украинската патриаршия.

 

На излизане от заседанието той бил издебнат от местни активисти на националистическата партия Народен фронт.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама