ПОЛИТИКА


Президентът отказва да разсекрети втората стенограма за КТБ

13 8923 05.06.2017
Президентът отказва да разсекрети втората стенограма за КТБ
Румен Радев

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда.


„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран“, аргументира решението си президентската администрация. Първата стенограма ще бъде разсекретена до края на седмицата.

На 21 май президентът Румен Радев се съгласи документът да бъде отворен. Преди това той категорично се противопоставяше. Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха.

Бившият президент Росен Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама