АКТУАЛНО


Фрогоко: Катарци купуват храна и вода заради скъсването със Саудитска Арабия

1 7238 06.06.2017
Фрогоко: Катарци купуват храна и вода заради скъсването със Саудитска Арабия

Напрежение в Катар заради скъсването на дипломатическите отношения с нея от някои от страните, участващи в ОПЕК. Местните хора започнаха да се запасяват с храна и стоки от първа необходимост, както и да теглят спестяванията си от банки, разказва за Фрог българка, живееща в Доха.


И друг път Катар е била ябълката на раздора и си е навличала гнева на страни като Саудитска Арабия, Дубай, Бахрейн... Само преди 3 години ситуацията бе същата, но от влошените отношения със съседите местните хора не пострадаха.

 

Засега версиите за случващото се в Близкия Изток са две – или целта е смяна на емира на Катар, или брожение заради сближаването с Иран. Такова бе демонстрирано след отвличането на членове на известни катарски фамилии и освобождаването им след намесата на ислямската република. 

 

Засега не се знае истинската причина за конфронтирането с Катар. Емир Хамад мълчи, тъй като все още не е ясно каква е целта на разрива. „Без Катар нито една от тези страни не може. Така че нищо няма да постигнат”, предполагат запознати с политиката на Близкия Изток.

 

Припомняме, че вчера  Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства заявиха, че късат дипломатически отношения с Катар, който като цяло е обвинен, че подкрепя терористи и въоръжени ислямисти. Във връзка с това тези страни затвориха въздушното си пространство за самолети от Катар. „Има свободни въздушни коридори, които се ползват. Заобикалят се недоволните страни”, допълват запознати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама