НОВИНИ


Кирчо Киров на съд за издаване на държавна тайна

1 5586 12.06.2017
Кирчо Киров на съд за издаване на държавна тайна
ген. Кирчо Киров БГНЕС

Софийският градски съд заседава по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Повдигнато му е обвинение за разгласяване на държавна тайна.


Първото заседание по него беше в края на март. Тогава Киров заяви, че става въпрос за телевизионно интервю от 2014 г., в което той говорил за случай с български гражданин, заловен за транспортиране на наркотици в Иран.

 

Софийският военен съд призна Киров по друго дело за виновен и го осъди на 10 години затвор. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в особено големи размери - близо 5 млн. лева.

 

През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на НРС. По него е обвинен в това, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за пет години (от 2007 до 2011 г.) повече от 5,1 млн. лева.

 

Киров е обвинен също така, че пътувал с бизнес класа, но по думите му, това дело е спечелено в негова полза на първа инстанция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама