ПОЛИТИКА


С шампанско и скандални речи стартира новият парламент

2 5781 14.07.2009
С шампанско и скандални речи стартира новият парламент
С шампанско започна работа 41-то НС frognews

171 са новите, а 69 са старите лица в парламента. Най-голям е броят на новаците в НС от парламентарната група на ГЕРБ.


Сред тях само Лъчезар Иванов е бил народен избраник в предишното НС, където влезе от НДСВ, но впоследствие стана независим и зачленува в ГЕРБ.

Някои от депутатите реагираха доста бурно на изказването на екс премиера Станишев. В речта си той беше наблегнал на положителните ефекти от вече заминалото в историята тройно управление на БСП-НДСВ-ДПС. Съобщи, че по негово време фискалният резерв се е увеличил два пъти – от малко над 4 милиарда до малко над 8 милиарда лева. Станишев изтъкна и големите социални придобивки, завещани от неговото правителство, похвалите на МВФ за постигнатата стабилност и растеж и т.н. По време на хвалбите му по свой адрес реагираха депутатите от партия АТАКА – с подвиквания и присмехулни подмятания. Те не спряха и когато Сергей заяви, че БСП ще е опозиция на всяко решение на новата власт, което е в разрез с вече постигнатите успехи и преповтаря партизирането на някои ключови икономически решения така, както се било случвало по време на управлението на Иван Костов в периода 1997-2001г.

Тъкмо тези първи прояви на невъздържаност накараха проф. Пантев да призове поне в този ден в пленарната зала да не нахлуват площадни страсти и дюдюкания.

Най-остро реагира на миротворческите призиви Волен Сидеров. В речта си, която бе най-пламенна от всички произнесени, лидерът на АТАКА се обърна към проф.Пантев с думите, че “парламентът не е салон и в него правото да реагира има всеки народен представител”. Той възрази на желанието политиката да се привижда като напудрен водевил, в който се замазват противопоставянията и принципните конфликти. Сидеров повтори възраженията си срещу етническия и антиконституционен характер на партията на Ахмед Доган, направи историческа разходка към терористичните акции от времето на Възродителния процес. Оспори обвиненията на говорилия преди него зам.-председател на ДПС Лютви Местан за раздухването на анти-ДПС говорене и развихряне на езика на омразата по време на предизборната кампания.

На няколко пъти в изказването си Волен Сидеров поиска преводачите да направят думите му достояние на многото присъстващи на балкона чуждестранни дипломати. Той атакува ДПС с речите на Доган от изборния период за това, че той държи порциона на облагите от властта, а депутатите са безгласни букви.. Езикът на омразата бил патент на Доган и неговите хора, натърти Сидеров и призова прокуратурата да се самосезира за противоконституционно и корупционно поведение на ДПС. През цялото време докато той се палеше от парламентарната трибуна, камерите показваха неподвижната физиономия на Ахмед Доган, който видимо правеше усилие да изглежда невъзмутим.

Разбира се, първи в днешния първи работен ден на 41-то НС, се изказа представителят на победителите Цветан Цветанов и повтори, че ГЕРБ е партия на промяната, защото ще реабилитира думите справедливост и наказание за престъпленията и кражбите в нашия живот. Той повтори ангажиментите , поети от ГЕРБ – връщане на европейското достойнство на страната, прочразност, борба за върховенство на закона и всякакви други хубави неща.

Речите и церемониите се проточиха като сред най-дълго говорилите беше съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, която иначе остана предпоследна по спечелени депутатски места.

Интересното беше, че речите на Цветанов и на Цецка Цачева задължително включваха обръщението «г-н Борисов» наред с всички други традиционни обръщения в началото на речите. Това «г-н Борисов» сериозно развесели множеството от журналисти, наблюдаващи откриването на мониторите в южното фоайе. Дружен смях и закачки будеха и кадри, на които се виждаше лицето на бъдещия министър-председател в момент на иронична или удивена гримаса по време на някои от изказванията – особено тези на Сергей Станишев и на Лютви Местан.

Друга любопитна подробност бе, че по време на първите гласувания – за председател и зам.-председатели на НС на електронното табло се изписваше числото на присъстващите и положили клетва депутати, което бе 233. Кои са пропуснали обреда на клетвата, така и не стана ясно, но всички забелязаха, че от един момент нататък системата отчиташе 239 гласували.

Докато Волен Сидеров ораторстваше, екс-министърът Петър Димитров, който си тръгна от МИЕ обзаведен с прякора Министър Гаф, си хапваше диня в парламентарния бюфет. Там най-приятелски и усилено беседваха с журналистите главно представители на вчерашните властници, попаднали днес в ролята на опозиция. Смяната на местата моментално се беше отразила на маниерите им и беше повишила със степени комуникативността им.

Всички дошли да отразят събитието журналисти очакваха с нетърпение да видят какъв ще бъде новия тоалет на г-жа Емилия Масларова, но когато се втурнаха към нея с разочарование установиха, че труфилата на екс социалната министърка са останали в гардероба й. Вместо златните бижута и марковите обувки Масларова предложи на медиите  перлено герданче за аксесоар и скромни лачени чепички.

По време на церемонията в бюфета се подготвяха стотици чаши с шампанско от прабългарската марка «Искра». Веднага след края на дългото първо заседание в бюфета навлязоха представителите на новото мнозинство. Дебютиращите на депутатското поприще избраници от ГЕРБ се тълпяха с нерешителния вид на първолаци, подреждаха се групово за снимка пред купищата фоторепортери и все още не излъчваха самоувереността на управляващи. Оживление в редиците им настъпи, когато към тях се присъединиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева с погледи, блеснали от възбуда и чувство за собствено достойноство. Счупените в суматохата няколко чаши с пенливото евтино вино бяха посрещнати от околните с думите: "Дано да е на късмет". Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама