СВЯТ


Панама се раздели с Тайван и се прегърна с Китай

0 6115 13.06.2017
Панама се раздели с Тайван и се прегърна с Китай

Панама реши да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да установи връзки с Китай, съобщи БТВ.


Тайван реагира гневно на това решение. То може да увеличи напрежението между Тайпе и Пекин, който смята източния остров за бунтуваща се своя провинция, подлежаща на присъединяване към континентален Китай.

 

Панама е поредната страна, обърнала гръб на Тайван, за да се сближи с втората икономика в света. "Съгласно желанието на двата народа и в техен интерес, Република Панама и Китайската народна република решават, считано от датата на подписване на това комюнике, да се признаят взаимно и да установят дипломатически отношения на ниво посланици", се казва в съвместния документ.

 

Правителството на централноамериканската държава "признава, че съществува само един Китай" и че "Тайван е неотчуждаема част от китайската територия". "Панама къса още днес дипломатическите си отношения" с Тайван " и поема ангажимент да преустанови всякакви връзки или официални контакти с Тайван", гласи комюникето.

 

То бе публикувано седмица след като Пекин започна да изгражда пристанище за контейнери с газови инсталации в северната панамска провинция Колон.

панама, китай,

 

Панамският президент Хуан Карлос Варела съобщи новината "на страната и на света" в телевизионно обръщение. Китайският външен министър Ван И и панамската му колега Исабел де Сейнт Мало де Алварадо подписаха в Пекин документ, с който формално двете страни установяват дипломатически отношения.

 

Не закъсня и реакцията на Тайван. "Осъждаме остро Пекин, който използва по манипулативен начин т.нар. политика за "един Китай", за да ограничи международните контакти на Тайван с различни средства", заяви тайванското президентство.

 

"Този тип действия са не само явна заплаха за оцеляването и благополучието на тайванския народ, но са също така умишлена провокация срещу мира и стабилността в Тайванския проток и региона", каза още президентството.

 

Всички страни в Централна Америка признаваха Тайван, докато Коста Рика не скъса през 2010 г. дипломатическите си отношения с острова, както Панама току-що направи. Китай е втори в света по използване на Панамския канал след САЩ. Около 38 милиона тона китайски стоки са преминали миналата година през този междуокеански воден път.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама