НОВИНИ


ГЕРБ пускат три министерски поста на сините

18 9362 14.07.2009
ГЕРБ пускат три министерски поста на сините

Бойко Борисов предлага като възможни министри за Cинята коалиция постовете министър на здравеопазването, министър на труда и социалната политика и министър на правосъдието, съобщават от Правен свят.



Учудване буди само предложението на поста министър на здравеопазването с оглед на заложената в програмата на ГЕРБ цялостна реформа в тази сфера, се казва още в публикацията.

Синята коалиция няма кандидати, които да познават отвътре проблемите на правосъдието. Екатерина Михайлова е доста встрани от тази област. Въпреки че Димо Гяуров има зад гърба си спорадични адвокатски изяви и е един от малцината с организационен опит като ръководител на обособена структура, каквато е НРС, около него има някои въпросителни. По времето, когато беше директор на НРС избухнаха няколко скандала. Един от тях беше свързан с придобиване на жилище от фирма, извършвала ремонтни дейности за НРС. Друг скандал избухна по повод задържаните в продължение на 3 г. на 400 000 долара, предоставени от МОСАД. Гяуров владее отлично английски и руски език.

За поста министър на отбраната все повече се очертава кандидатурата на Николай Младенов, който говори 5 езика, като в момента усърдно усъвършенства иврит. Възможно е да се появят критики към Николай Младенов затова, че той не е служил в казарма. От друга страна той е изкарал курс за разрешаване на международни конфликти. Николай Младенов бе основен играч в ръководството на СДС, където го приемат за интелигентен и уравновесен в отношенията си човек.
В сферата на отбраната така или иначе чакат за разрешаване доста тежки проблеми: в момента армията ни си служи с комуникации отпреди 30-40 години - факт, който е сериозна пречка за българските войски зад граница в нормалната им комуникация с дружеските армии.

Почти сигурно е, че Йорданка Фандъкова ще поеме министерството на образованието и науката. Фъндъкова е била преподавател и директор и в Немската гимназия. Завършила е руска филология, но има и специализация по мениджмънт на образованието в Гьоте институт, която продължава и в момента. Един от гафовете на Фъндъкова като заместник-кмет на София, заради който тя подаде оставка (неприета от кмета), е срива на софтуерната система за прием в детските градини.

Продължават усилията по убеждаването на Кристалина Георгиева да приеме вицепремиерския пост с обещания за повече реални правомощия, включително и координацията по оперативните програми за разпределяне на парите от ЕС.

Frognews.bg вече информира, че от днес г-жа Цецка Цачева е новоизбрания председател на Народното събрание. Тя е подкрепена от мнозинството от 227 гласа "за", 3 "въздържали се" и нито един против. Бойко Борисов очевидно държи много на г-жа Цачева заради организационните й качества и успешната й кариера. Цецка Цачева е родена е в с. Драгана. Работила е като стругар. Членувала е в БКП. Успява да влезе право без изпит чрез съществуващия тогава РабФак. Става шеф на правния отдел на окръжния съвет в Плевен и се ориентира към ОДС. Работи като адвокат и даже води няколко дела срещу Плевенската община. Този факт се превръща в повод за синия кмет на Плевен Найден Зеленогорски да сигнализира председателя на адвокатския съвет в града, че Цачева има конфликт на интереси с общината. След това г-жа Цачева се ориентира към ГЕРБ. На местните избори се кандидатира за кмет, но претърпя загуба срещу Зеленогорски. На парламентарните избори спечели мажоритарния вот с 54,880 гласа срещу кандидата на БСП Румен Петков, който получи 34,575 гласа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама