ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 15 юли

0 4258 14.07.2009
Пресата на 15 юли

Вестниците пишат за фактора “страх” в парламента; за това, че Бойко ще управлява без коалиция; за ремонта на конституцията.



Бойко докара факторът “страх” в парламента, пише 24 часа.

В най-отчаяните си прогнози БСП,НДСВ и ДПС не са виждали на власт комбинацията от най-върлите си врагове: Бойко, Костов, и Яне. Все едно на вратата да ти цъфнат данъчните, прокуратурата и ЧЕЗ едновремненно. Затова не е лесно днес да си Станишев, Доган или царя и да слушаш заканите на бъдещия премиер за възмездие за спрените еврофондове, кражбите на пари за пътища, корупцията. Това на прост език означава две неща- уволнениям сваляне на имунитети и съдебни дела.
В практически смисъл разправата на десницата с тройната коалиция означава удар във всички посоки от протежетата в държавната администрация и обществените поръчки за бизнесмените им, до кариерата на тези, които ги възпяваха.

Бойко Борисов: Може да взема министри от друга партия, ако са добри, цитира 24 часа.

“Никой нито ме е съветвал през тези 10г., нито ме съветва сега. Имам си колеги , приятели , партия, с която се събираме всяка вечер, обсъждаме и вземаме решения. И ако някой иска да си припише такава заслуга или някаккъв кръг да ми припише, то това е пълна лъжа. Пълна. Злонамерена”, казва бъдещият премиер Бойко Борисов в интервю за “24 часа” в отговор на въпроса дали т.нар. “кръг “Капитал” реди състава на кабинета.
“Ако се предложи доказан експерт , който да пасва на управленската програма, с удоволствие го слагам министър.
Например ще взема г-жа Евдокия Манева, защото аз вече от екология , от отпадъци и деца разбирам много и тя е доказан експерт. Да ми дадат и други такива, които радост ще ги взема. Но ние не сме „Плод-зеленчук” сега да раздаваме на един, втори, трети”, казва още Бойко Борисов. В интервюто пред вестника той се обявява за свалянето на имунитета на всички депутати, не само на Ахмед Доган. “Така, както аз като кмет нямам имунитет , както премиерът нямам имунитет, от къде на къде депутатите ще имат? Няма логика”, заявява лидерът на ГЕРБ.

Бойко ще управлява без коалиция, добавя по темата Дневен Труд.

ГЕРБ няма да влиза в коалиция с други партии и ще управлява с кабинет на малцинството. Това стана ясно от изказването на председателят на партията Цветан Цветанов при откриванеот на 41-то НС. От трибуната Цветанов, който е председател на ПГ на ГЕРБ, заяви, че още тези дни ще представят за обсъждане меморандум за политическо партньорство и подкрепа на новото управление, който може да бъде приет от всичи партии не участвали в предишното управление. „Нашето разбиране за това сътрудничество е, че то трябва да има политически характер и да се реализира на парламентарно ниво”, каза той.

Проф. Георги Марков: Борисов да внимава много със славата, цитира Дневен Труд.

“Борисов трябва да внимава много със славата. Нашият народ има слабост към държава със силна ръка. Стамболов е класически пример. Борисов също се вижда по този начин”, заявява в интервю за “Труд” историкът проф. Георги Марков. Българският народ се възхищава от такива мъжаги, от юнаци политици. Обаче, ако кризата се задълбочи, което не зависи само от нас, много бързо може да извърви пътя от „Осанна” до „Разпни го”. “Хората гласуваха за него, не за тези неизвестни хора, които той вкара в парламента. И като почнат да се провалят, хората ще сочат него както се случи с царя”, твърди професорът. Според него добре звучи заканата на Борисов, че ще отстранява депутати за 5 отсъствия и ще ги гони за гласуване с чужди карти. “Но да не забравяме, че през 2001г. царят обеща същото и не можа да се справи”, напомня проф. Георги Марков.

Ремонт на конституцията, оповестява Стандарт.

Сондажи за ремонт на конституцията тръгнаха във вторник, минути след клетвата на 41-вото НС. Необходим е нов ред в структурите на цялото държавно управление , заяви лидерът на РЗС Яне Янев и поиска свикване на ВНС и орязване на депутаите до 120. Съгласни сме, че 140 законодатели са напълно достатъчни , заяви зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Синята коалиция също подкрепя идеята за по-малко парламнетаристи. „Нека изчакаме консултациите за кабинет, нека чуем решенията на партиите, за къде бързате”, коментира бъдещият премиер Бойко Борисов. 160 депутати са нужни за ремонт на основиния закон, коментираха юристи. ГЕРБ, „Синята коалиция”, РЗС и „Атака” имат общо 162 гласа.

Борисов не дава лятна отпуска на парламента, известява Новинар.

4 комисии по-малко в Народното събрание - 21 вместо досегашните 25, иска ГЕРБ. Сините пък искат комисиите за контрол на ДАНС, за борба с корупцията и тази за врофондовете да бъдат изградени на паритетен принцип. В сряда трябва да заседава и председателският съвет на НС, за да реши кога ще е и следващото заседание на парламента. Дали ще работи НС през лятото, също предстои да се реши. По думите на новоизбрания председател г-жа Цецка Цачева всичко зависи от това, колко скоро ще се формира кабинетът. В редиците на ГЕРБ обаче вече е ясно, че няма да има лятна отпуска. Личната инструкция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов била заради кризата парламентаристите веднага да се захванат със закони.

Дълговете на общините растат с опасно темпо, уведомява Дневник.

Приходите на общините са намалели драстично през май, просрочените им задължения се увеличават, а кметовете прогнозират този процес да продължи лавинообразно. Това стана ясно след заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините във вторник. Най-сериозен е сривът при сделките с имоти, където за първите пет месеца средно за страната приходите са наполовина в сравнение с 2008 г. Средствата от продажба на общинско имущество са с 40% надолу. Засега общините плащат редовно заплатите на местната администрация, учителите и лекарите, но кметове очакват ефектът от недостига на пари да се усети по-силно в края на годината. Местните власти се надяват на финансова помощ от новото правителство въпреки сигналите за очертаващия се дефицит и на национално ниво.

Емигрантските пари към Европа падат с поне 15%, съобщава Дневник.

Емигрантските пари и през миналата година са били основно перо за препитание на голяма част от българите. Прогнозните изчисления от юли на Световната банка показват, че през 2008 г. българите в чужбина са изпратили на роднини и близки в страната 2 млрд. 634 млн. Долара, което представлява 5.4% от българския БВП. Тези данни се доближават до данните
на БНБ за над 2.7 млрд. евро. Пред „Дневник“ брокери коментираха, че от началото на тази година преводите от чужбина намаляват осезателно, като засега само потоците от Гърция и САЩ не показват съществено свиване.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама