ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 юли

0 4501 15.07.2009
Пресата на 16 юли

Вестниците пишат за това, че ГЕРБ окончателно отказа да се обвързва с коалиционни партньори; че Вълка стъпвал и в каолина; че нямало смисъл да се прави актуализация на бюджета.



Евродокладът: В България липсва политическа подкрепа за борба с престъпността, цитира Дневник.

Липсата на политическа воля и консенсус за подкрепа на борбата с корупцията и организираната престъпност е основното послание в доклада на Европейската комисия за България, чиято финална чернова е предоставена на властите в София. Това съобщиха пред "Дневник" в сряда няколко независими един от друг източници, запознати с документа. Крайният вариант ще бъде оповестен официално на 22 юли в Брюксел, но от два дни е изпратен за обсъждане от ресорните институции. Вчера с него разполагаше дори лидер на парламентарна сила. След последния доклад за правосъдието и вътрешния ред са предприети индивидуални стъпки на отделни хора в разследването и съдебната власт, но те са на техническо ниво и с ограничено въздействие, са констатирали евроекспертите. Тези действия не били подкрепени адекватно на политическо ниво и крайното впечатление е, че правосъдието в България е бавно и понякога несправедливо, а определени разследващи и магистрати са обект на влияние и вмешателство. В същото време липсвала публично заявена подкрепа за индивидуалните стъпки срещу престъпността и корупцията. Според източниците на "Дневник", чели доклада, Еврокомисията отново оценявала, че уличните убийства в България продължават да са ежедневие, а добре известни престъпници или са пускани от затвора, или получават леки присъди и така изглеждат недосегаеми. Затова според Брюксел управляващата класа трябва да убеди обществото, че е твърдо решена да прочисти системата, тъй като сегашната ситуация създава несигурност в администрацията, полицията и съдебната система.

ГЕРБ окончателно отказа да се обвързва с коалиционни партньори, съобщава Дневник.

ГЕРБ окончателно и недвусмислено отказа да се обвърже с коалиционен партньор и споразумение, а председателят на партията Цветан Цветанов официално обяви в сряда, че ГЕРБ ще сформира самостоятелно правителство. След като партията на Бойко Борисов спечели 116 места в парламента, от формацията неофициално казаха, че не искат да се обвързват с коалиционни договори, а ще търсят по-неангажираща парламентарна подкрепа за набирането на необходимите 121 гласа за одобряването на правителство, както и в бъдещата законодателна работа. "Говорим за самостоятелно участие със сериозна парламентарна подкрепа. А и по този начин ще е по-силен парламентарният контрол върху изпълнителната власт", заяви в сряда Цветанов. ГЕРБ предложи на дясноцентристките партии меморандум с основните политически цели на бъдещия кабинет на Бойко Борисов. "Синята коалиция", "Атака" и РЗС подкрепиха по принцип документа, по който ще дават предложения до петък. И от ГЕРБ, и десният съюз обаче подчертаха, че това не е споразумение, което обвързва партиите през управленския мандат.

Депутати искат да работят по-малко, пише Дневен Труд.

Парламентът да намали заседанията си месечно поне с две-три, за да могат депутатите да са по-често при избирателите. Такава идея лансираха вчера БСП и ДПС на първото заседание на комисията, която пише новия правилник. Това означава, че депутатите ще заседават или два дни седмично (сега са три), или ще имат по една седмица почивка всеки месец. Авторът на идеята Янаки Стоилов обаче не я съгласувал с БСП и вбеси червените шефове. Янаки Стоилов, който е лидер на вътрешнопартийната опозиция в БСП, мотивира идеята си така: “Един от важните въпроси, който обуславя доверието към парламента, е да се заздрави връзката между народните представители и гражданите. Затова ви предлагам да обсъдим възможността да намалим с два-три дни в месеца заседателните дни”. Според зам.-шефа на ДПС Лютви Местанпък от януари депутатите непрекъснато ще имат дефицит на точки от дневния ред.

Няма смисъл да се прави актуализация на бюджета, съобщава в интервю за Новинар Георги Кадиев.

- Г-н Кадиев, как гледате на случващото се в БСП? Как ще завършат опитите различни ваши съпартийци да се нахвърлят един срещу друг, въобще има ли реваншизъм в партията?
- Не се интересувам от никакви вътрешни битки в БСП. Сигурно има такива, но не съм част от тях.
- Има ли кратък отговор на въпроса защо БСП загуби изборите?
- Натрупано неудовлетворение от управлението, най-вече по линия на корупция и неусвоени еврофондове. И арогантните думи на Ахмед Доган, които отвратиха много хора. Избирателят винаги наказва арогантността и нахалството.
- Какви са основните предизвикателства в икономическата и финансова политика в момента?
- Да осигурят пари за пенсии и заплати, без да излизаме на бюджетен дефицит или поне не на голям дефицит. За жалост приходите спадат сериозно, данъчните приходи ще са на около 80 процента от планираното в бюджета и само буферите в бюджета няма да са достатъчни. Ще се наложат реални съкращения на разходи. И новото правителство трябва веднага да прецени социални разходи ли съкращава, инвестиционни ли, и какви точно.
- Оставя ли се лошо наследство на бъдещите управляващи във финансовото министерство, с което ще трябва да се преборват за четири години?
- Да. Но лошото наследство не е в липсата на пари или връзка между системите на НАП и митниците, които щели да направят за 4 седмици и да вземат 800 милиона лева. Де да беше толкова лесно. Тези митични 800 милиона лева са като 800-те дни на царя, няма да се случат. Лошото наследство е в атмосферата в министерството, нарушените порядки, прескачането на нива, липсата на координация и ред, липсата на екипност, напусналите десетки добри експерти, лошото състояние на агенциите към министерството. Ще трябва да минат години, за да се стегне министерството, да се оправи кадрово и структурно, да почне да произвежда добри политики.

Със Сергей БСП е обречена, казва в интервю за Дневен Труд Татяна Дончева.

- Г-жо Дончева, ще се изправи ли БСП след изборното поражение?
- БСП има много голям проблем и той е в отношението на хората към нея. Резултатът от нашето управление е, че за последната година и нещо кумулирахме не просто отрицание, а ненавист към БСП. Това е много тревожен факт, защото няма драстична ситуация, която обществото да е преживяло, за да си обясниш подобно отношение.
- Но само лидерът на БСП ли е виновен за сгромолясването?
- Да направим един паралел с Жан Виденов. Хайде да си дадем сметка какво го свали от власт. Ами категоричната му позиция срещу даването на българската газопреносна мрежа на частни интереси, управлявани от “Газпром” и Русия. Срещу това бе непреклонен. Второ, крахът на банковата система, за която Жан Виденов няма никаква вина - той всъщност беше подготвен в началото на прехода от кръговете на Луканов, но Жан Виденов трябваше да изпие горчивата чаша. Никой не обясни например поради каква причина едни зетьове на Политбюро по времето на Иван Костов взеха българската фармация, имущество за няколко милиарда. Де беше Иван Костов и де беше нашето Политбюро? И до ден днешен Жан Виденов се ползва с името на честен човек. Може да са го смятали за тесногръд, за ортодоксален комунист и т. н. Но никой не каза, че е бил крадец. За разлика от сега.

Жална им майка на ГЕРБ, ако не постигнат нещо до Коледа, казва в интервю за 24 часа проф. Л. Георгиев
- Г-н Георгиев, излъчва ли омраза есемесът, който изпратихте до Вежди Рашидов? Там пишете, че ако до Коледа се провалите, жална ви майка..."
- Вежди излъчва омраза, не есемесът ми. Те идват на власт с такава голяма кошница, че ако нещо сериозно не се случи до Коледа, хората ще бъдат разочаровани за пореден път. И в този смисъл му написах жална им майка. Не съм смятал, че Вежди е такъв голям лигльо. Ако аз му покажа всичките заплашителни есемеси, които съм получавал, няма да стигне цял вестник.
- А какво мислите за номинирането на Вежди за министър на културата?
- В есемеса искрено му честитих поста и му пожелах успех. Сега вече той има възможност да докаже себе си, не само като отчаян критик на ДПС и на Ахмед Доган, а като знаещ и можещ човек. Защото едно е непрекъснато в продължение на години да говориш как никой за нищо не става, друго е ти сам да управляваш. Сигурно е имало титаничен сблъсък между него и Божидар Димитров. За съжаление, казвам го с ирония, Божидар загуби битката. Пожелвам успех на Вежди Рашидов, както и на всички негови колеги бъдещи министри.

Вълка стъпвал и в каолина, твърди 24 часа.

Министерството на Петър Димитров готви концесия за едно от най-големите у нас находища за каолинова суровина ДАР край Шумен, предупреди вчера водачът на листата на ГЕРБ в региона Ивайло Тошев. Според него не бива да се сключва сделка с "Мюлер груп", защото не били налице законови основания за нея. Екоминистерството е разрешило на тази фирма, която е свързана със собственика на "Волф и ДИТЦ Румен Гайтански-Вълка, да проучва находището, но решението било обжалвано в съда. Вчера от икономическото министерство потвърдиха, че преписката е при тях, но не са я внасяли в кабинета. Концесията е дадена за съгласуване по министерства и изрично е искано правно становище. Според ДАКСИ управителят на "Мюлер груп" Драговест Василев е и във фирма "Зауба" с Николай Проданов, който пък е в управата на "Волф" и ДИТЦ. Водачът на шуменската листа на ГЕРБ Ивайло Тошев смята, че докато тече делото във Върховния административен съд не бива находището ДАР да се дава на концесия. На обекта край Шумен рабти техника с надписи “Волф” - трактори, багери и сонди. Те се паркирали в сградата на бившия ДАП в град Дулово, който е бил собственост на областния председател на ДПС в Силистра Гюнай Сефер. По-късно предприятието е препродадено на собственика на “Волф” Румен Гайтански. Един от основните в бизнеса с каолин е фирмата "Каолин" АД.

Разравят Витоша за 8 нови писти и други съоръжения, информира Новинар.

Еколози алармират, че „Витоша ски” АД има намерение да увеличи 7 пъти територията на ски-зона Витоша въпреки твърденията си, че това няма да се случи. От коалиция „За да остане природа в България” коментираха, че на общественото обсъждане инвеститорът е показал само за минутка скица на нови 8 писти, които значително надхвърлят сегашната територия на ски-зоната. Освен това еколозите обвиняват концесионера, че не е спазил законовите срокове за предизвикване на общественото обсъждане, както и че в проучването за ползите на софиянци те са били подведени с въпроса: Има ли нужда Витоша от обновяване на съоръженията? От коалицията потвърдиха, че осъзнават нуждата от подмяна на старите съоръжения и реновирането на наличните хотели, но това можа да се случи и чрез съвместна инвестиция от „Витоша ски” АД и общината. Именно това е залегнало и в плана за управление на ПП „Витоша”, приет с решение № 305 на Министерския съвет от 22.04.2005 г. и с период на действие 2005 – 2014 г. Още повече в Устройствения план има забрана на каквото и да е допълнително строителство, каквото ще се наложи за изграждането на съоръженията и пистите. Те намекнаха, че двата доклада (екологична оценка и оценка за съвместимост на специализиран подробен устройствен план на туристическа и ски-зона „Алеко”) не са изготвени законно, тъй като по тяхна информация не са имали разрешение под формата на задание от общината, както и не е станало ясно по какъв проект са изготвени докладите.

55 депа за отпадъци затварят днес, обявява Дума.

55 общински депа за отпадъци ще бъдат затворени днес, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Сметищата не отговарят на европейските екологични норми, а 16 юли бе крайният срок, който Брюксел ни отпусна, за да модернизираме съоръженията. За момента България има едва 30 регионални депа, които изцяло работят по евростандартите. Те обаче не са достатъчни, за да поемат целия боклук на страната. За това общо 60 нискорискови общински депа ще останат временно отворени, докато се изградят новите системи.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама