ПОЛИТИКА


Селските номера на Борисов, папа Франциск и корупцията

5 21766 22.06.2017
Селските номера на Борисов, папа Франциск и корупцията
Целува ръка, ама корупцията не я дава... БГНЕС

Борисов хем иска да изглежда като голям играч, хем се държи като пубер. В последната си тв изява отново ни баламосва с общи приказки за оградата на границата, Ердоган, бъдещи реформи в администрацията и прочие дъвки.


Удобни въпроси и втръснали отговори – номeра от селски вечеринки. Нито дума по важните за хората проблеми. Дори намек за неудобен въпрос. Сакън, да не ядосаме Слънцето...  

Стига с тоя Лозан Панов! Стига с тази свобода на словота! Стига с тия реформи и Цацаров!

Не, не стига!

Трябва да отговаряш! Това не ти е поредния уреден турнир по тенис или футбол та всички да се пазят от топката. Дори Цецо вече не вярва на тия чалъми...

Апропо, Бойко още ли вижда Пеевски в огледалото? Щото приликите взеха много да се набиват на очи. Кой да знае, че единодействието и единомислието докарват до единообраз...

 

Бивш гербаджия от Гоце Делчев вика, че Борисов упражнява политиката, както хобитата си: други вършат мръсната работа, а той се снима. Помните ги, нали: кучкар, коцкар, каратист, магнолиявед, футболер, китарист, художник, премиер... Казват, че като малък събирал марки, но по-късно се ориентирал към банкноти. Лилав фон със съвременни архитектурни форми и цифрата 500, Банджамин Франклин на зелен фон – знаете как е... А един в Перник вика, че не Роналдо, а Борисов е най-скъпият футболист в света. Този от Перник може да има вътрешна информация, от банките, де...  

 

Но да се върнем на интервюто по Нова тв. Описано в едно изречение звучи така: бягство и нервничането от неудобни въпроси, страх и неувереност. Гузност не. Тя е налична при действаща съвест, а случаят не е такъв.

 

Интервютата на Борисов са все по-скучни и предсказуеми. Това ги прави излишни.

Отново нямаше истинските въпроси:

 

- Защо досега нито веднъж не се разграничи от мафията и не обяви, че ще води война с нея?

 

- Защо досега няма нито един осъден за корупция по високите етажи?  

 

- Какви са истинските му връзки с Пеевски? В колко фирми и медии двамата притежават акции?

 

- Има ли банкови сметки в чужбина, защо не ги декларира?

 

- Пеевски декларирал 80 млн лева, спечелени само за 2,5 години. Защо НАП и други финансови органи, подчинени на премиера, не проверяват произхода на тези пари?  

 

- Страхува ли се Борисов от нарастващата популярност на върховния съдия Лозан Панов?

 

- Защо премиерът Борисов цяла година крие, че главният прокурор му е изпратил „онзи” SMS от заседанието на ВСС, когато се е обсъждал скандалът със записите на разговорите между Янева, Ченалова и Мондешки?

 

- Защо ДАНС и МВР не разследват контрабандата на цигари от „Булгартабак”, с пари от която се въоръжават терористични групи?

 

Корупията е една от най-омразните теми за Борисов. Стане ли дума за нея, той нервно отсича, че у нас или няма такава, или правителството се е преборило с явлението. При което носът му става по-дълъг от на Пинокио...

Не е лошо някой от ПР-ите на премиера да му разпечата какво е казал папа Франциск по този повод.

Корупцията разкрива едно анти социално поведение, толкова силно, че е в състояние да заличи взаимоотношенията и впоследствие пиластрите (колоните, -б.р.), които поддържат обществото: съжителството между хората и призванието да го развиват. Корупцията разрушава всичко чрез замяната на общото благо с един особен интерес, който замърсява всяка обща перспектива. Тя се ражда от едно покварено сърце и е най-лошото социално зло, защото поражда сериозни проблеми и престъпления, които засягат всички. Думата корумпиран ни припомня едно разкъсано сърце, опетнено от нещо, порутено като едно тяло, което по своето естество, навлиза в един процес на разлагане и има лош мирис”.

Това пише папа Франциск в предисловието на книгата-интервю на кардинал Питър Търксън, префект на Ватиканското ведомство в служба на цялостното човешко развитие, с Виторио Алберти, озаглавена „Корозия“. Тя е публикувана на 15 юни, в контекста на международна дискусия във Ватикана посветена именно на корупцията и организираната престъпност.

Колкото й да овърта Борисов, ще дойде време да отговаря на истинските въпроси. Може пред медии, а може и на друго място. Няма да казвам кое – знаете го.

Селските тарикатлъци, дори в България, имат начало и край.

Линкълн е казал: Можеш да лъжеш целия народ известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.

 

Борис Петков


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама