НОВИНИ


Порожанов: Недопустима е разлика в цените на продуктите от порядъка на 109%

1 5930 29.06.2017
Порожанов: Недопустима е разлика в цените на продуктите от порядъка на 109%
Румен Порожанов

Предвиждаме постоянен мониторинг върху цените на различни продукти спрямо цените им в Западна Европа. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по БНТ.


Той коментира излезлите вчера резултати, според които еднакви продукти в България и Западна Европа се различават по цена и състав, и заяви, че разликата в качеството е била очаквана, заради вече проведените изледвания от други източноевропейски страни.

 

Министър Порожанов заяви, че драстичната разлика в цените на едни и същи продукти в Западна Европа и България го е изненадала, като добави, че драстични разлики от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен.

 

Всичко над 20 процента разлика е притеснително, да не говорим да разлика от 109. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход в рамките на ЕС, уточни министърът.

 

Сравнителен анализ, проведен от земеделското министерство, показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. Разлики има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са разминаванията при месните изделия.

 

Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител, каза той. Освен това 16 от 30-те тествани продукта се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които у нас се продават приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама