БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Тенчо Попов за Фрог: Горанов кара депутатите да подпишат празен чек от 200 млн. евро

3 8918 04.07.2017
Тенчо Попов за Фрог: Горанов кара депутатите да подпишат празен чек от 200 млн. евро
Тенчо Попов БГНЕС

Искането на разрешение от Парламента за нов заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа е изключително неоправдано.


Правителството кара Народното събрание да му подпише празен чек на стойност 200 млн. евро без да е ясно за какво ще се използват те. Това коментира в интервю за Фрог нюз финансистът Тенчо Попов, който е бивш главен секретар на Министерство на финансите и финансов  директор на АЕЦ „Козлодуй”.

 

Ако заемът е необходим, за да се покрият разходите по българското съфинансиране на трите оперативни програми „Региони в растеж”, „Развитие на човешките ресурси” и „Наука и образование за интелигентен растеж”, то тези разходи  е следвало да бъдат заложени в разходната част на бюджета.

 

Вероятно  бюджетът  не е направен съгласно изискванията на устройствения закон и не отчита същинските разходи, които са предвидими за съответната година.

 

Неизвестно е защо тези разходи не са предвидени. Освен това ако тези разходи ще бъдат извършени през тази година, което е твърде съмнително,  програмите биха могли да бъдат съфинансирани от така нареченото преизпълнение на приходите, с което правителството твърде много се хвали. Да не говорим, че още е рано да има изплащане на завършени проекти по трите програми, така че се наблюдава тичане пред вятъра за осигуряване на средства.

 

Цялото интервю на Тенчо Попов четете на 6 юли в рубриката Интервю.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама