ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 21 юли

0 4103 20.07.2009
Пресата на 21 юли

Вестниците пишат за това, че държавата е на ръба; че по 50-70 на ден искат във властта; че Генерала доказал - не е пращал SMS-и на РЗС.



Орешарски на изпроводяк: 2,1 млрд. по-малко от данъци, тревожи се Дневен Труд.

Държавата е на ръба. За първи път от четири години излишъкът в хазната е символичен - едва 173 млн. лв., или 0,3 на сто от БВП, сочи отчетът на финансовото министерство за приходите в бюджет 2009 към края на юни. През същия период на м. г. излишъкът е бил над 2 млрд. лв. Не са събрани 2,1 млрд. лв. данъци, най-вече ДДС, посочи вчера на изпроводяк финансовият министър Пламен Орешарски. Затова най-вероятно новото правителство няма да отпусне замразените 10 на сто от бюджетите на министерствата. Може би ще се наложат и други съкращения, предположи министърът в оставка.
Държавата затяга още коланите
Държавата ще затяга коланите яко. До края на годината ще се режат още разходи от държавната хазна, заплатите най-вероятно няма да се увеличават, а реформите в повечето министерства ще бъдат стопирани за по-добри времена. Прогнозата направи вчера финансовият министър в оставка Пламен Орешарски. Причината е лошото състояние на държавната хазна заради кризата. Заради резкия спад на приходите замразените 10 на сто от бюджетите на министерствата няма да бъдат отпуснати. Най-вероятно ще има и още съкращения на разходи от страна на новото правителство, прогнозира ковчежникът в последната си пресконференция от мандата.

По 50-70 на ден искат във властта, казва в интервю за 24 часа Симеон Дянков.

- Тежко наследство ли ще поемете от предишния кабинет, г-н Дянков?
- Тежко е, а предполагам, че като се направи задълбочен анализ, ще се окаже още по-тежко. Хубавото е, че веднага след изборите се видяхме с г-н Орешарски и решихме да направим нещо като преходен период. Такъв има в Щатите - 6 седмици старото правителство работи заедно с новите администратори. Ние нямаме толкова много време, но работим от 10 дни. Виждаме се всеки втори ден и разговаряме по определени теми - бюджет, разходи, приходи. Впрочем ситуацията става все по-тревожна с приходите и постепенно акцентът се измества от съкращаването на разходите към повишаването на приходите.
- Има ли полза от този цивилизован “плавен преход” в министерството?
- Именно заради това ще е възможно особено нужни проекти да се съхранят. Ще спестим и време, и пари. Обсъждаме от гледна точка на актуализацията на бюджета какво е нужно, за да има в края на годината 0,5% излишък. И той да е основата, на която да стъпи новото правителство- още на първото си заседание да се кажат възможностите министерство по министерство.
- Вече знаете ли харчено ли е предизборно, какво остава и как да се употреби?
- 8,8 милиарда лв са били в началото на годината във фискалния резерв, а към края на юни са 7,5 млрд. лв.(Според министъра в оставка Орешарски във фискалния резерв има 8,2 млрд.лв.-бел.ред.) А от излишъка (в консолидираната фискална програма- бел.ред.) за 6 месеца са похарчени около 4,5 млрд. лв.
- Ясно ли къде са отишли тези пари?
- Около 2 млрд лв са отишли за странни енергийни проекти.Странни, защото не е съвсем ясно за какво точно са употребени. Например голяма сума е използвана за АЕЦ „Белене", което е икономически неоправдано. Има разходи за социални дейности, покриване на дефицит. И за антикризисната програма „Станишев", където има и инвестиционни проекти. Тази година вървим към дефицит, но според мен още е да овладеем увеличаването му и да стигнем до балансиран бюджет.

Генерала доказа - не е пращал SMS-и на РЗС, осведомява Дневен Труд.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извади вчера разпечатка на телефонния номер, от който Яне Янев твърди, че негов човек е получил покана за министър. От документа, който видя репортер на “Труд”, личи че на 19 юли т.г. от 12 ч на обед до 18 ч вечерта от този номер има четири проведени разговора, но не е пращан нито един SMS.
От РЗС твърдяха, че на същата дата техен човек е получил по телефона покана да стане министър лично от Борисов. А след това и два уточняващи SMS-а от него (между 12 и 15,30 ч). Съдържанието им било: Razgovora ostava mejdu nas и Tova ne e mazko. “Петима души от политическото ръководство видяхме SMS-ите на телефона на нашия колега (според източници на “Труд” това е Димитър Абаджиев - б.р.). Отгоре беше изписано, че е от Бойко Борисов. Ако може някой да хакерства през телефона на министър-председателя, това е много опасно за националната сигурност и няма как да не рефлектира в европейски мащаб”, заяви вчера Яне Янев. “Не коментирам”, каза пред “Труд” Абаджиев. “В този ден не съм пращал SMS-и, нито съм звънял. Още повече че позвъняванията ми на този телефон бяха прехвърлени на друг номер”, обясни Борисов. Версията на РЗС е, че техният човек е получил оферта не за министър на правосъдието, а за вицепремиер без портфейл, който да наблюдава същия ресор. Слуховете са, че до там се е стигнало, след като от централата на Европейската народна партия са притеснили Борисов с въпроса само националистите от “Атака” ли ще го подкрепят, след като в парламента са още “Синята коалиция” (член на ЕНП) и РЗС (член на Съюза на европейските консерватори).

Признайте ипона* на Борисов, съветва Драгомир Драганов в 24 часа.

Някои хора, самообявили се за “политически врачки”, като че ли упорито не искат да схванат иначе прости и ясни неща.
1.Кабинетът на г-н Бойко Борисов щял да бъде “правителство на малцинството”. Хайде де!
От 2 г. България е член на ЕС. И няма нищо по-логично от това първото ни правителство, излъчено след присъединяването, да е проекция на (и резултат) от съотношението на силите в Европарламента. В който партиите от дясното пространство начело с ЕНП имат мнозинство. Следователно Борисов ще оглави правителство на българско дясно мнозинство като проекция на това в Брюксел. И който шикалкави, крънка постове или се опитва да извива ръце, се самоизключва от българската проекция на днешна Европа.
2. “116 депутати не стигат.” Браво! Само политически слепец не може да види, че българите масово дадоха доверието си на Борисов. И че “недостигът” до абсолютно мнозинство на ГЕРБ в парламента се дължи на типично българската специфика, наречена ДПС.
Защото, ако не бяха тези резултати за Доган (без да коментирам как са постигнати), извън съмнение е, че Борисов щеше да има значително по-голям брой депутати. И се питам - а тогава каква щеше да е позицията на “сестринската” коалиция СДС-ДСБ? Ами да я заемат сега, т.е. да приемат, че липсата на абсолютно мнозинство за ГЕРБ се дължи именно на “спецификата ДПС”! И да не се правят на по-велики, отколкото ги е оценил избирателят.
3. “Атака” била националистическа партия, отхвърляна от Европа. Моля?
Ами на коя партия са все още висящите билбордове “Да спрем доганизацията”? Май не на "Атака". Доколкото си спомням, нейните бяха "Да спасим България", нали? Коя коалиция не спираше да повтаря, че целта й е “Вън БСП и ДПС от властта”? И каква е разликата в нейната “европейска” позиция и “националистическата” на “Атака”, която пледираше за същото?

Опозицията ще сменя на ротационен принцип шефа на комисията за ДАНС, пише Дневник.

Парламентарната комисия за контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" ще бъде с петима народни представители от управляващата парламентарна група и по един депутат от другите пет парламентарни сили. Това е решила временната парламентарна комисия по правилника за работата на Народното събрание, предадоха информационните агенции. Приетото предложение на ГЕРБ е още председателят на комисията за ДАНС да се избира от останалите парламентарни групи на ротационен принцип, като на две сесии да се сменя. Срещу разпределението на местата в комисията възразиха Лютви Местан от ДПС и Екатерина Михайлова от "Синята коалиция". Такова предложение нарушава основни принципи и парламентарни практики и ние не можем да го подкрепим, каза Екатерина Михайлова. Подобно решение е даже по-лошо от принципа на пропорцията, запазваме правото да преосмислим отношението си към тази комисия и дали изобщо ще приемем подобна роля в нея, заяви Лютви Местан от ДПС. Той припомни, че на заседанието в петък на комисията е бил подкрепен текст за паритет между управляващо мнозинство и опозиция. Щом се отказвате от паритета, заявете го ясно, за да го знае обществото, призова Местан.

През юни бюджетът е бил на дефицит от 381 млн. лв, установява Дневник.

Само за юни консолидираният бюджет е бил на дефицит от 381 млн. лв., а от 907 млн. в края на януари излишъкът се е стопил до 173 млн. лв. към 30 юни. Това стана ясно на последната пресконференция на финансовия министър в оставка Пламен Орешарски. Така юни се оказва месецът с най-голям дефицит от началото на годината. През май консолидираният бюджет беше реализирал дефицит от 120 млн. лв. Финансовият министър призна, че републиканксият бюджет (това са парите на правителството) също е на дефицит, но не уточни с колко и обеща информацията да се представи по-късно. Орешарски заяви, че съкращаването на разходите ще трябва да се продължи и от следващото правителство, а по-реалистичната за постигане цел вече не е излишък, а балансиран бюджет. Според него прокараната през миналия декември поправка в закона за бюджета, позволява разходите да се съкращават от Министерски съвет, без да се търси разрешение на Народното събрание и бюджетът да се актуализира. Министърът не уточни кои точно разходи трябва да се актуализират. Той посочи и фискалният резерв като първи инструмент за финансиране на дефицита.

Банките да свалят лихвите по заемите, съветва Александър Божков в Дневен Труд.

- Г-н Божков, чуват се песимистични гласове за апокалипсис вследствие на кризата. Каква е истината? Чака ли ни страшна зима?
- Е, случващото се в икономиката и финансите е криза, а не е катастрофа. Да, чака ни трудна зима. Но нека не използваме думи като страшна. Някои хора ще си намалят доходите, други ще останат без работа. Има и такива, които вече са на трудовата борса. Но българският народ няма да се превърне в нация от просяци. Няма да умрем от глад, ще изкараме и тази криза.
Лошото е, че никой не знае кога ще свърши тя. Заблуда е също, че така, както е влязла, така и ще излезе. Няма да стане. След края на трудния период няма да сме същите.
- Агенцията по заетостта вчера съобщи за нови 8039 безработни. Общият брой на регистрираните вече е 270 136. Предвиждате още, а не било страшно?! Какво да се предприеме срещу растящата безработица?
- Това е въпрос, който трябва да бъде решен от обединените усилия на работодатели, наемни работници и на държавата. Новото правителство съвместно с бизнеса трябва да намали ефекта от кризата и процента на увеличаването на безработицата. Но не просто ей-така, а в резултат на активни действия, с които България да започне да се измъква от ситуацията, в която пропада все по-дълбоко.

Българите се отдават на битово пиянство заради кризата, ожалва ги Новинар.

Българите вече предпочитат да си пият бирата по домовете вместо по заведенията. Това заяви в понеделник председателят на Съюза на пивоварите у нас Владимир Иванов. Причините за това са финансовата криза, лошото дъждовно време, което не предполага пиене на бира на открито, и слабият туристически сезон, обясни Иванов. През първите шест месеца на годината потреблението на бира в така наречения студен пазар – хотели, ресторанти и кафенета, е намаляло с около 20 процента спрямо същия период на миналата година, сочат данните на организацията. Около 65 процента от продажбите на бира се реализират в магазинната мрежа на дребно в страната. За половин година пивоварите у нас са продали 2,536 млн. хектолитра бира, които се равняват на повече от 515 млн. половинлитрови бутилки. Най-търсени и съответно продавани са напитките в ПВЦ бутилки, следвани от стъклените опаковки, наливното пиво и кеновете.

Аматьори унизиха Стоичков, описва Новинар.


Легендата на българския футбол Христо Стоичков започна по кошмарен начин треньорската си кариера в ЮАР, след като воденият от него „Мамелъди Съндаунс” падна от аматьорския „Дънди Юнайтед” по време на турнира „Чарити Къп”. Южноафриканците удържаха бойко 2:2 в редовното време, но при изпълнението на дузпите рухнаха и загубиха с общ резултат 2:5 полуфиналния мач. Поражението вбеси Стоичков, който си показа несдържания нрав и в ЮАР. След въпросната среща Камата отказа да даде какъвто и да било коментар пред местните журналисти, като ги подмина и разбута, за да си направи път към клубния автобус. Той не позволи на играчите си да говорят и ги качи моментално на рейса за Йоханесбург, без дори да изчака да изгледа следващия полуфинал. Според репортерите пък българинът е употребил и псувни на родния си език. Естествено четиристранният турнир бе спечелен от „СуперСпорт Юнайтед” след резонна победа над екзекуторите на Камата „Дънди” с 2:0.

162 са сградите-убийци в София, изчислява Дума.

Общо 162 са сградите в София, определени като опасни за здравето и живота на столичани. Това обяви пред БНР Влади Калинов, директор на общинската структура "Контрол по строителството". Той обясни, че Столичната община вече взима мерки. За по-малко от две години броят на рисковите постройки е намалял почти наполовина. Контролът е повишен след трагедията на столичната улица "Алабин", където през 2006 г. стара сграда се срути и уби две момичета. Оттогава архитекти постоянно алармират за опасност от падащи фасади, тухли и покриви. Трябва да бъдат съборени 138 сгради, а 24 се нуждаят от укрепване, за да не застрашават живота на софиянци, каза арх. Калинов.
По закон опасните постройки трябва да бъдат укрепени или премахнати за сметка на собствениците. В София обаче огромен е проблемът с множеството наследници на стари имоти, които обикновено не се разбират помежду си. От Столичната община планират да съкратят сроковете и да опростят процедурите за принудителни ремонти или събаряне на опасни строежи.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама