НОВИНИ


Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ ”Белене”

6 6277 10.07.2017
Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ ”Белене”

България продължава да търси стратегически частен инвеститор за АЕЦ ”Белене”. Това стана ясно по време на срещата на премиера Борисов с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в рамките на Световния петролен конгрес, който се провежда в Истанбул.


Борисов и Новак обсъдиха постигнатия прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика. Според Борисов двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

При липса на инвеститор, част от оборудването може да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Относно АЕЦ "Козлодуй" Борисов изрази увереност за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на ядрената централа.

Премиерът обърна и специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. Той наблегна на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България като част от енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Планират изграждането на междусистемна газова връзка

Двамата коментираха и Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама