НОВИНИ


Скандално: Деца на чиновници и общинари приемани с предимство в първи клас в София

2 6590 12.07.2017
Скандално: Деца на чиновници и общинари приемани с предимство в първи клас в София
Ваня Кастрева, шеф на Столичния инспекторат по образование

Деца на държавни или общински чиновници са приемани с предимство в първи клас в някои столични училища. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, съобщи Дарик.


Педагогическите съвети в някои училища в София са въвели предимства за децата на родители, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието, Столичната община или държавната администрация.

Допълнителни точки са получавали и децата, на които един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация, както и децата на работещи в сферата на образованието.От държавното обвинение са оспорили разпоредбите пред Административния съд в София и са сезирали Комисията за защита от дискриминация.
 
Скандалите със записването на деца в първи клас в София се случват всяка година. Родители се жалват, че въпреки постоянния си адрес в района, в съответното училище не приемат децата им. Оказва се, че в някои смятаони за престижни училища е десйтвал принципа на предимството, ако имаш баща или майка чиновник или общинар.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама