СВЯТ


Европа застана зад Ердоган, той иска Нобел за мир

2 8164 15.07.2017
Европа застана зад Ердоган, той иска Нобел за мир
Реджеп Ердоган

На 15 юли 2016 година народът на Турция бе свидетел на опит за преврат, който отне живота на стотици невинни граждани и остави повече от 2000 души ранени. Година по-късно ЕС потвърждава своето осъждане на опита за преврат, както направи и в първите часове на тази драматична нощ, както и подкрепата си към демократично избраните институции в страната.



ЕС стои солидарна до Турция и турския народ. Това пише в общо изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря по политиката на добросъседство и разрушаване Йоханес Хан, изпратено по повод годишнината от опита за преврат с южната ни съседка срещу властта на президента Реджеп Ердоган. Документът е цитиран от турския вестник "Хюриет".

ЕС изразява и волята си да сътрудничи със „стабилна, икономически процъфтяваща и демократична Турция“, припомняйки, че "уважаването на човешките права, основните свободи и върховенството на закона са основни принципи на ЕС" и Турция като партньор следва да ги подкрепя.

По-рано "Хюриет" цитира и президента Реджеп Ердоган, който заявява: "Опитът за преврат, който уби 250 души, е смъртоносно посегателство върху човешките права и Турция заслужава Нобелова награда да мир за предотвратяването на кървавия преврат със съпротивата на турските граждани".

Според изследване, поръчано от управляващата партия на Ердоган - Партия на справедливостта и развитието, около 47,5% от "мъчениците" по време на атаката срещу властта в Турция са били застреляни, а 21% са били убити в експлозии от бомби, пуснати от самолет, 9% - от танкове, а 6 % са загинали при обстрелване от хеликоптер. Президентът припомни, че в нощта на опита за преврат са убити 35 участници в заговора, но това е станало по време на сблъсъците.

“Ако Турция не беше държава на правовия ред и закона, десетки хиляди заговорници биха били в обичайни в такива сручаи масови гробове, а не в затворите", казва още Ердоган.

Според президента Турция е "по-развита от някои европейски страни по отношение на човешките права". Но не дава примери кои общества има наблюдения. По думите му, цитирани в турския вестник, никой не може да отрече, че страната е по-развита в демократично отношение в сравнение с периода преди 15 години и "дори по-развита от западните страни".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама