ЕТНО КАЛЕНДАР


Поклонници тръгват по пътя на Св. Иван Рилски

0 10823 21.07.2017
Поклонници тръгват по пътя на Св. Иван Рилски

Пътешествието им започва днес от Катедралния храм „Рождество на Пресвета богородица“ във Велико Търново. След светата литургия миряните потеглят към църквата „Св. Иван Рилски” в квартал „Асенов“, където ще бъде отслужен акатист. Пътят им продължава към Патриаршеския манастир „Св. Троица”, през Самоводене, Хотница и завършва първия ден в Русаля.


14 дни продължава пешеходният поход по местата, които са свързани с мощите на св. Иван Рилски. Поклонниците ще извървят разстоянието от Велико Търново до Никопол, където трябва да пристигнат на 26 юли в навечерието на празника на св. Климент Охридски. „От Никопол до Враца разстоянието ще изминем с влак, след това ще продължим пеш до София, за да са влеем в похода „Рилския чудотворец“, който колегите от София правят за осма година вече“, казва основният инициатор на поклонническия поход Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН във Велико Търново.

Четири дни по-късно, на 25 юли, от Велико Търново тръгва и колоездачната група. Велопоходът се прави за първи път и основната му идея е да подкрепи пешеходците. Колоездачите трябва да стигнат за два дни до Никопол и след това да се приберат по домовете си, уточняват организаторите.

ДА БЪДЕ РАЗРАБОТЕН ЦЕЛИЯТ МАРШРУТ, ПО КОЙТО МОЩИТЕ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ 1469 Г., ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР – Е ГОЛЯМАТА ЦЕЛ НА ПОКЛОННИЦИТЕ. Те искат да го направят до 2019 г., когато се навършват 550 г. от пренасянето на светите мощи, и да го извървят целия тогава за първи път.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама