СВЯТ


Полският президент наложи вето на два закона от съдебната реформа

0 5138 24.07.2017
Полският президент наложи вето на два закона от съдебната реформа

Полският президент Анджей Дуда изненадващо наложи вето на два от трите закона за съдебна реформа на управляващата партия ”Право и справедливост”, чието приемане предизвика масови протести, съобщи БНТ.


Дуда връща обратно в долната камара на парламента законите, които поставят под политически контрол Върховния съд на страната и Националния съдебен съвет. Миналата седмица Европейската комисия поиска спиране на реформата, която според критиците, отслабва независимостта на съдебната система.

 

Полският президент Анджей Дуда стана главен герой в новините, след като отхвърли не един, както се очакваше, а два от трите приети закона за съдебната система. В изявление, предавано по държавната телевизия, Дуда посочи, че се е консултирал с юристи и разработва свой законопроект за съдебна реформа.

 

Полша се нуждае много от реформа на съдебната система и аз съм поддръжник на такава реформа. Но мъдра реформа, която да осигури добро функциониране на съдебната власт и която да засили чувството за справедливост у поляците. Като президент усещам дълбоко в душата си и това е моето решение, моята отговорност, че тази реформа няма да засили чувството за сигурност и справедливост, каза  Анджей Дуда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама