ЪNDERGROUND


Прокуратурата прикрива рекетьор от името на Борисов

10 21052 25.07.2017
Прокуратурата прикрива рекетьор от името на Борисов
Медиапул

Прокуратурата прикрила изнудвача, който поиска 500 000 евро от американския инвеститор ANJ Group Corp., който проявяваше интерес към комбината ”Химко” във Враца. От най-високо място в прокуратурата било разпоредено да се спре разследването по случая, съобщиха пред Фрог нюз магистрати, пожелали анонимност.


Те били изумени от грандиозния шум около „Суджук гейт” в момента. В него става дума за 40 000 лв и за доста съмнителни обвинения срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Цацаров изпрати специална група да разпитва свидетели и да ги защитава с полиция. За Добрич заминал и Цветан Цветанов, зам.-председател на партията. Целта: демонстрация колко много властта се бори с корупцията.

 

Цацаров вдига пушилка за сегашното разследване на суджуци и пастърма, но мълчи като риба за заметения под килима скандал с изнудвача, близък приятел на Борисов, твърдят възмутени подчинени на главния прокурор.

 

Рекетьорът се представил пред американците за съветник на премиера Бойко Борисов и твърдял, че иска парите от негово име. Скандалът се разрази в края на януари 2016 г, като пръв за него съобщи Сашо Диков по BIT. Смаяни от наглостта на съветника американците написаха писмо до премиера, главния прокурор и посолството на САЩ в София.  През това време се оказа, че „Химко” – Враца е купен от Делян Пеевски за 11,7 млн лв.

 

Припомняме, че тогава премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и ДАНС за случая. Той настоя за мащабно разследване, което да разкрие цялата истина по случая. Премиерът заяви също, че няма съветник с фамилия Богданов, с каквато се представил изнудвачът. Самият Богданов заявил буквално: "Няма да има договор, докато не изплатите 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата".

 

Фрог нюз написа тогава, че е много вероятно за съветник да се е представил близкият приятел на Борисов – Димитър Богданов. Източници на сайта от МВР и прокуратурата разкриха, че въпросният Богданов е част от т.нар. кръг "Котараците" и личен другар на Пеевски. Димитър Богданов е бивш шеф на директорския борд на "Летище София", който често се представял за близък човек и дори съветник на премиера Борисов пред бизнесмени и политици. Богданов е един от ВИП-клиентите на КТБ, където със съпругата си са имали влог с над 11 млн лева. Считан е за доверено лице на "котарака" Александър Сталийски, който пък се прочу с присвояването на завода за стъкло „Рубин” в Плевен и със спестени над 30 млн със съпругата му в КТБ. 

 

Вместо да се заемат с разследването на случая, от прокуратурата изчакали да стихне скандалът и го покрили. Досъдебното производство било срещу „неизвестен извършител” въпреки, че синдика на „Химко” Росица Томова отлично знаела кой е изнудвачът. Нито ДАНС, нито прокуратурата обаче са направили някакво усилие да разплетат скандала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама