НОВИНИ


Германия може да поиска санкции срещу САЩ

1 5393 27.07.2017
Германия може да поиска санкции срещу САЩ

Германия ще призове ЕС да помисли за санкции срещу САЩ, ако новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, затрудни бизнеса на европейски компании. ”САЩ напуснаха общата линия с Европа по повод санкциите срещу Русия”, заяви пред обществената телевизия ARD министърът на икономиката Бригите Циприс.


Според нея последните действия на Вашингтон ще затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия.

Водещи германски бизнесмени и компании предупредиха, че това, което американците подготвят като наказание за намесата на Русия в изборите в САЩ, ще попречи на бизнеса да работи по газопроводи и петролопроводи, жизнено важни за енергийната сигурност на страната. По-конкретно те са притеснени, че директно ще бъде засегнат газопроводът "Северен поток 2", в който участват германски фирми.

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, заяви в сряда, че ЕС е готов да действа "в рамките на няколко дни", ако американските санкции засегнат енергийната сигурност на съюза. Брюксел посочва, че има опасност да пострадат европейски компании и петролни и газови проекти, от които ЕС е зависим.

Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 "за" и едва 3 гласа "против" закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Късно в сряда от Сената съобщиха, че са постигнали компромисен вариант, който да бъде одобрен и от сенаторите - вероятно до края на седмицата. Текстът подлежи на корекции, за каквито продължава да настоява Белият дом, но и двете камари на парламента подкрепят проектозакона толкова категорично, че могат да отхвърлят дори евентуално вето на президента Доналд Тръмп.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама