НОВИНИ


Берлускони пак сгазил лука

0 5402 25.07.2009
Берлускони пак сгазил лука

Този път го громят за укриване на безценни паметници на културата



Нападките срещу италианския премиер Силвио Берлускони получиха нов развой. Още неизстинала жегата от коментарите заради публикуваните в „Еспресо” пикантни телефонни разговори между министър-председателя и Патриция Д`Адарио, разкрила похожденията си с него на прословутата вила в Сардиния, наяве излезе още един компрометиращ запис.

На него се чува мъжки глас, много сходен с гласа на Берлускони, който се хвали със забележителностите на вилата си в Сардиния. "Открихме там 30 финикийски погребални могили, на възраст около 300 г. пр. Хр." Съобщението изскача в разговор с жена, за която пресата допуска, че е същата Патриция Д`Адарио, нашумяла с откровения за похожденията си в премиерската спалня.

От департамента по културата в Сардиния отричат някой от фамилията Берлускони да е заявил за безценните находки, както разпорежда законът за паметниците на културата в Италия.

Представители на опозицията незабавно настояха за проверка на твърденията от записа. Според депутата Андреа Маркучи, ако хвалбите отговарят на истината, поведението на премиера е недопустимо.

Археолози смятат, че откриването на толкова ценни и стари финикийски погребения на остров Сардиния не бива да предизвиква удивление. Древните финикийци били умели мореплаватели и имали свои колонии по цялото Средиземноморие. Изходната им били няколко финикийски градове-държави на територията на днешен Ливан.

Италианското законодателство предвижда строги санкции за укривателите на археологически ценности и паметници на културата. В случай, че Берлускони се е оказал в положението на закононарушител, това ще е поредната черна точка в публичвата му биография.

Освен злепоставящите го секс-скандали, срещу него има две дела за корупция, прекратени със специален закон, приет след като Берлускони успя да си върне премиерското кресло и да изпрати левицата н опозиция.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама