НОВИНИ


Боршош сключвал неизгодни договори

3 5518 31.07.2017
Боршош сключвал неизгодни договори

След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи със констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от бившия директор Мирослав Боршош.


Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга.
 
През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. - шест за 80 896 лв. "Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП", пише в доклада.
 
Също така в нарушение на чл.20, ал.2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино "Люмиер" не е проведена обществена поръчка. В нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама