ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 27 юли

0 4111 26.07.2009
Понеделнишката преса на 27 юли

Вестниците пишат за втория ешелон във властта, който се редял бързо; за летния сезон, обречен на провал; за замразяването на пенсиите.



И вторият ешелон във властта се реди бързо, разгадава Дневник.


Народното събрание ще гласува в понеделник структурата и състава на новото правителство на ГЕРБ. Лидерът и бъдещ премиер Бойко Борисов вече обяви, че в понеделник ще съобщи и имената на втория ешелон в изпълнителната власт - заместник-министрите. Някои от тях вече са известни в редиците на ГЕРБ. Заместниците на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков ще са двама, съобщи самият той, но отказа да посочи имена. Според високопоставен източник в партията единият ще е икономическият експерт на ГЕРБ Владислав Горанов, който ще отговаря за бюджета и разходната му част. Депутатът от ГЕРБ бе най-активен в представянето на икономическата програма на партията, а преди това беше началник на отдел "Социални разходи" в Министерството на финансите. Ана Михайлова, икономист към Международния валутен фонд, ще отговаря за отношенията с МВФ, Европейската централна банка и други въпроси, свързани с макроикономическата стабилност. Потърсена за коментар, Михайлова заяви, че такова назначение не е сигурно. Горанов пък каза, че всичко зависи от премиера и министъра на финансите. Самият Дянков ще отговаря за приходите в бюджета заедно с шефовете на НАП и Агенция "Митници". Другият вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов, ще има трима заместници. Сигурно е името на преподавателя по наказателно-процесуално право в Академията на МВР Веселин Вучков, съобщиха източници от екипа на Бойко Борисов. Сред вероятните заместници на вътрешния министър е и Бойко Славчев, също юрист и бивш зам.-директор на Национална служба "Полиция" (1999-2001). Той участва в изготвянето на програмата на ГЕБР за вътрешна сигурност и обществен ред. "На този етап нямам официално предложение да участвам в екипа", заяви той пред "Дневник". Въпреки това посочи като най-важни стъпки взимането на спешни мерки за подобряване на полицейското разследване, ясно разграничаване на функциите на МВР и ДАНС и възстановяване на ГДБОП в пълния обем на функции, както и присъединяването на структурите на Гражданска защита и тел. 112 към МВР. Новият министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще има двама заместници. Според активисти на ГЕРБ единият ще бъде избран от него, а другият е посочен лично от Бойко Борисов и това е доскорошният кмет на Разлог и настоящ депутат от ГЕРБ Любен Татарски. След като влезе в парламента, Татарски заяви в интервю, че сред основните му задачи ще бъде реализацията на ски зоната "Кулиното", един от най-големите инвестиционни проекти за 250 млн. евро, спрян от кабината "Станишев" заради протести на екоактивисти и обвинения, че навлиза в природен парк "Пирин". Инвеститор е компанията "Балканстрой", която построи и първото голф игрище край Разлог. Новият министър отказа да коментира всякаква информация за заместниците си.

Преходът в образованието и здравеопазването още не е приключил, сочи доклад, четем в Дневник.

Преходът у нас в сферите образование, здравеопазване и социални услуги не е приключил и са необходими още реформи в тях. Това сочи доклад на Инициативата за европейски политики към Институт "Отворено общество", цитиран от БТА. Докладът беше представен днес в София. Двадесет години след началото на прехода у нас, десет - от започването на преговорите за влизане в Европейския съюз и две години и половина след присъединяването към ЕС списъкът с нерешените задачи за България е дълъг, посочи Ася Кавръкова - един от авторите на доклада. Проблемите, според нея, са свързани не само с изисквания на ЕС, а касаят още образованието, здравеопазването и социалната сфера, в които ЕС не поставя условия и няма общоевропейска политика. Реформите в тези три сфери са част от националната компетентност и зависят от уменията и политическата воля на национално ниво, посочи тя.

200% повече пари за дрехи и храна, искат полицаи според Дума.

Полицейският синдикат е изготвил 6 конкретни искания към бъдещия вътрешен министър Цветан Цветанов. Служителите на МВР обявиха, че ще искат възможно най-скоро да се срещнат с наследника на Михаил Миков, за да му представят своите идеи и да чуят как той смята да реши проблемите им. Основните искания на синдикалистите са за промени в Закона за МВР, които да дадат повече права на синдиката, както и промяна в Наказателния кодекс, която да регламентира правата на служителите по време работа. Останалите 4 искания са за пари - 50% увеличение на заплатата, 200% увеличение на допълнителните средства за храна и дрехи и по-добро финансово, техническо и материално състояние на полицаите и материално-техническото по места. Още миналата седмица Цветан Цветанов обяви, че ще увеличи заплатите на полицаите, но не даде конкретни цифри и срокове, защото това щяло да стане, когато има икономическа възможност. От синдиката твърдят, че са с големи очаквания към новия шеф на МВР. Той бил човек, който много добре познава системата и проблемите в нея и имал волята да доведе реформата докрай.

Стигаха и 10-12 министерства, анализира в 24 часа Георги Ангелов.

1. Има потенциал да реши много отлагани въпроси, но важното е този потенциал да се използва.
Правителството има голяма парламентарна подкрепа по въпроса за антикорупционните реформи, като може дори да прави конституционни поправки, ако се наложи. Има и голяма обществена подкрепа, както и подкрепа от страна на Брюксел. В този смисъл има възможност да направи радикални промени в правосъдието и полицията, без кой знае каква опозиция. Това обаче е и голяма отговорност - да се насочат реформите в правилната посока.
По отношение на кризата - имаме, от една страна, добър експерт на позиция вицепремиер и министър на финансите, който при това е международно познат, учил е в чужбина, владее английски, има контакти. Има и съвпадения на програмата на ГЕРБ с програмата на Синята коалиция, например по отношение на нуждата от актуализация на бюджета, запазването на финансовата стабилност и реформите - т.е. вероятно ще има и парламентарна подкрепа.
Потенциалът е налице и ако се използва, ще избегнем реализация на лош сценарий на кризата.
2. Като голям плюс може да се отбележи, че има само двама вицепремиери и един от тях е Симеон Дянков, който е и министър на финансите. Това е признание за важността на икономиката и относително увеличение на влиянието на икономиката и финансите в правителството. Нека да си припомним, че точно като вицепремиер и министър на финансите експертът Лешек Балцерович извади полската икономика от голямата криза на комунизма и постави началото на икономическото възраждане след това. Нека също така си припомним, че в България много прореформаторски инициативи от министерствата на икономиката и финансите бяха спирани от други министри, които не искаха да се занимават с реформи.

Да пазим валутния борд, да подпишем с МВФ, съветва в 24 часа Милен Велчев.

"Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари!" Това ми напомни късметчето, което ми сервираха с кафето в едно заведение вчера. Това сигурно си мисли от няколко дни новият финансов министър Симеон Дянков, докато бъдещите му колеги от правителството му разказват за амбициозните си планове в поверените им ресори: кой да увеличи заплатите на МВР, кой да развие нови социални програми, кой да "инвестира" в образованието и здравето на хората. Всички знаят, че политика без пари не се прави. И Тодор Живков го е знаел още преди 25 години, съдейки по забавния архивен запис на негова реч, който чух наскоро ("Абе какво можеш да направиш ти без пари, бе?!") Все пак, какво може и какво не може да направи новото правителство в разгара на световната финансова криза? Веднага възниква въпросът за наследството. Не дали е тежко или леко. След избори то, както сме се уверили от 1997 г. насам, винаги е тежко. Въпросът е дали е много тежко, или непоносимо тежко. Да се надяваме, че през тази година наследството ще е просто много тежко. На пръв поглед, свидетели сме на излишък. В размер на 173 млн. лв. Не от този, който се преразпределя в края на годината. Съжалявам, ако разочаровам някого. Излишък има в смисъл, че за първите шест месеца държавата е събрала повече приходи, отколкото е похарчила като разходи.Това е похвално, защото е резултат от сериозно затягане на коланите през първото полугодие. А какво пречеше на отиващото си правителство да харчи като за последно, щом вижда, че си отива? Да не би някой сега да го потупа по рамото, че е отрязало 10% от всички разходи, предвидени по закон?

Може пенсиите да се замразят, казва в интервю за Дневен Труд Христина Митрева, ръководител на дирекцията за анализи, планиране и прогнози в НОИ.

- Колко от фондовете ви са на червено, г-жо Митрева?
- Чак на червено няма, минала e едва половин година. Но рискове има - във фонд “Общо заболяване и майчинство” се очертава преразход около 21 млн. лв. (4,4%) спрямо първите шест месеца на м.г. От него се изплащат болнични, обезщетения при бременност, раждане и отглеждане на малко дете. Причините са ясни - увеличили са се осигурителните доходи, от които се изчислява това обезщетение. През шестте месеца на м.г. среднодневният размер на болничните например е бил 12,14 лв., сега е 14,21 лв. (скок 17,1%). При това болничните листове не са се увeличили, а дори са намалели. При майчинските ръстът на обезщетението е 33,2% и от 14,02 лв. то вече е 18,68 лв. на ден. Пък и майките вече получават тези пари в продължение на 410 календарни дни, а преди бяха 315. Само от това разходите ни се увеличават допълнително с 53,7 млн. лв. Още 11,2 млн. лв. повече плащаме, защото вместо 220 лв. жените получават 240 лв. през тази година за отглеждане на детето от 1 до 2-годишна възраст. Въпреки преразхода обаче няма опасност хората да не си получат полагащите им се обезщетения за т.г.
- И за безработните ли сте така спокойна?
- Засега това е големият проблем. Средствата във фонд “Безработица” са почти изчерпани още на полугодието. От предвидени 101,083 млн. лв. за цялата година към 30 юни т.г. са похарчени 99,62 млн. лв.
- Толкова много ли са се увеличили безработните, нали социалното министерство твърди, че всичко е под контрол?
- Безработните действително са повече и това можеше да се предвиди в бюджета, но социалното министерство ни подаде неправилни прогнози и не искаше да чуе, че безработицата може да надхвърли 10%. Само че за шестте месеца на т.г. сме плащали обезщетения на 89 726 души при 60 082 за м.г. А само за юни т.г. например за това са отишли 19,28 млн. лв. при 7,71 млн. лв. за м.г. Разходите в бюджета ни по това перо бяха направени при минимално обезщетение 110 лв. и максимално 220 лв. В последния момент при приемането на държавния бюджет обаче се реши то да е от 6 до 12 лв. на ден или от 126 лв. до 252 лв. на месец. Това веднага вдигна средното обезщетение на 185 лв. при 135 лв. през м.г. и увеличи разходите ни с 37% спрямо заложеното във вече приетия бюджет на държавното обществено осигуряване.
- Сега какво, ще спрете да плащате на безработните, защото няма пари, така ли?
- Недостигът ще бъде покрит от държавата. Освен това се очертава икономия във фонд “Пенсии” около 60 млн. лв., с която ще компенсираме до известна степен преразхода в другите два фонда.

Летният сезон обречен на провал, пророкува Новинар.

В разгара на сезона хотелите и квартирите по Черноморието останаха полупразни. Тези, които предлагат квартири са повече от желаещите да ги наемат, коментираха експерти от бранша. 20 на сто спад в броя на туристите спрямо миналата година отчитат от Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг, стана ясно в неделя. Някои хотели пък ще останат затворени през целия сезон. В Слънчев бряг предлаганите стаи са в пъти повече от туристите. По думите на очевидци разстоянието между хотелите е не повече от 4 до 8 метра. За желаещите да си общуват с комшиите условията са прекрасни, но за почивка на тишина и спокойствие и дума не може да става, коментират туристи. Всички разговори се чуват от обитаващите съседните балкони, оплакват се почиващи. Вместо да се разхождат сред зеленина и пясък, отпускарите са принудени да стъпват върху бетон и чакъл. Друг сериозен проблем се оказва липсата на кошчета за отпадъци по плажовете, както и на душове. Някои кошчета пък остават препълнени през целия ден и няма кой да ги събере, разказват завърнали се от курорти по българското Черноморие.

Пенсионират българската консерва, постановява Новинар.

Традиционната българска консерва остава в историята. От есента българите минават на замразени зеленчуци. Липсата на достатъчно зарзават, намаленото производство и финансовата задлъжнялост на консервните фабрики принуждават много от тях да спрат работа. Заради намаленото търсене на консервирани храни повече от 50 на сто от предприятията са фалирали, сочат данни на Института за консервна промишленост. Експерти от бранша коментираха, че все по-предпочитани в последните години са бланшираните зеленчуци. Те са на път да изместят не само консервите, но и затварянето на зимнина в домашни условия, коментират мениджъри от консервни фабрики. Причината е, че са по-евтини. Така например буркан с домати струва 1,50-1,60 лв., докато пакет със замразени зеленчуци излиза около 1,20-1,30 лв. Напоследък са все по-предпочитани и т.нар. миксове от разнообразни зеленчуци, които се приготвят лесно и струват между 2 и 2,50 лв. Според преработватели на зеленчуци броят на затворените заводи ще се увеличи още повече от есента.

КАТ предлага годишен стикер за всяка кола, съобщава Дневен Труд.

Собственикът на всяка кола да получава годишен стикер, който да му дава право да се движи по пътищата в страната. Такава идея ще предложат от КАТ на бъдещото ръководство на МВР. Новата лепенка трябва да замени винетката и знаците за технически преглед и застраховка “Гражданска отговорност”. За да се стигне до приемането й, трябва да бъдат свързани компютърните системи на полицията за авторегистрациите и шофьорските глоби, на застрахователите, на пътната агенция и на данъчните служби.
КАТ предлага годишен стикер 3 в 1
Всеки автомобил веднъж годишно да получава специален стикер, който да му дава право да се движи по пътищата. Това е една от най-новите идеи на КАТ, която ще се предложи на ръководството на МВР.
Бъдещата лепенка ще трябва да замени три - винетката, знакът за технически преглед, както и този за платена застраховка “Гражданска отговорност”, които изпъстрят предните стъкла на българските коли. Тази система е била въведена преди около 15 години в Канада и действа без проблем - немаркирана кола, която излезе на пътя, веднага се засича от камери или радари, спира се и се проверява от ченгетата, а небрежният й шофьор отнася глоба.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама