БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Глас от СДС: Продажбата на земеделска земя на чужденци трябва да се разреши

4 7300 03.08.2017
Глас от СДС: Продажбата на земеделска земя на чужденци трябва да се разреши
Румен Христов

Интерес от страна на чужденци за закупуване на българска земеделска земя няма. Редно е, след като сме подписали международен договор, да спазим регламентите и да се съобразим с поетите ангажименти към Европейския съюз, посочи зам.-председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов.


След като темата предизвика широк обществен дебат и редица недоволства, депутатите решиха, че забраната за продажба на земеделска земя на чужденци ще се преразглежда най-рано през септември 2017 г. Тогава трябва да бъде готов и нов набор от критерии на Европейската комисия за регулация в сектора.

Миналата седмица земеделското министерство инициира законодателни промени за отпадане на въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години при покупката на земеделска земя в България. Заради това ограничение, което нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали, м.г. Брюксел започна наказателна процедура срещу страната. Според земеделското министерство, ако забраната не отпадне, България ще бъде глобена с минимум 830 хил. евро.

"Земеделска земя на територията на България може да бъде изкупувана от чужденци към днешна дата. Забраната всъщност е за чуждестранни физически и юридически лица. За български юридически лица е такава няма. И ако чужденци със зли намерения регистрират дружество с ограничена отговорност на територията на страната, те могат да купят земеделска земя", подчерта Румен Христов.

Пред  ON AIR той допълни още, че земите и в момента се ползват по предназначение и е важно те просто да бъдат правилно стопанисвани.

А във връзка с Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България и Македония подписаха, гостът бе категоричен, че той е резултат от работата на много правителства, но най-вече вследствие от решителността на македонския премиер Зоран Заев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама